Αλλάζουν όλα: Ποιες κινήσεις κάνουν οι εγχώριοι «παίκτες» στην ενέργεια

Η σκακιέρα έχει στηθεί: Όσοι μπορούν να διακρίνουν την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αλλά και τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, κάνουν ήδη τις πρώτες τους κινήσεις στην ενέργεια. Κολοσσιαίοι όμιλοι, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαράζουν και υλοποιούν τις στρατηγικές τους. Ήδη αποτυπώνονται ραγδαίες ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό «χάρτη» της χώρας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ένα πεδίο με εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον αυτή την στιγμή είναι η ενέργεια: Η εκρηκτική αύξηση του κόστους, η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ειλημμένη απόφαση της Ευρώπης για μετάβαση σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, διαφοροποιούν τους όρους του παιχνιδιού. Και οι εγχώριοι κολοσσοί φροντίζουν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά.

«Επιχείρηση αστραπή» από την Motor Oil  

Με αστραπιαίες κινήσεις η Motor Oil διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναδεικνύεται σε στρατηγικό «παίχτη» και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα:

  • Ο ενεργειακός κολοσσός (MOH) αποκτά έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σχεδόν το 30% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που άνηκε στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το στοιχείο ότι με βάση τη σχετική συμφωνία, η δραστηριότητα της πρώην «Ανεμος», που είχε απορροφηθεί από την Ελλάκτωρ, πρόκειται να αποσχιστεί και να μεταβιβαστεί σε ποσοστό 75% σε ένα νέο σχήμα, με τη συμμετοχή της Motor Oil. Η νέα εταιρεία σύμφωνα με το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με την Reggeborgh θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Η αξία της επιχείρησης αυτής έχει υπολογιστεί σε1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε προσαρμογές.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ