Ακρίβεια: «Καρφώνουν» κερδοσκόπους για τις υψηλές τιμές οι κτηνοτρόφοι – «Προκαλούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά»

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην πρωτογενή παραγωγή με φόντο την ακρίβεια: Στο επίκεντρο βρίσκεται οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών με τους κτηνοτρόφους να καταγγέλουν ότι οι προμηθευτές τους πωλούν με «καπέλο» στην τιμή ακόμη και 100% προϊόντα που τιμολογήθηκαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία! Κατά συνέπεια όπως λένε κάθε αύξηση που εμφανίζεται σήμερα στις ζωοτροφές είναι καθαρή κερδοσκοπία! Και όλα αυτά την ώρα που το κράτος ζητά την καταγραφή των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η σχετική καταγγελία που διατυπώνεται με επίσημη ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος και στρέφεται ξεκάθαρα κατά των προμηθευτών, έρχεται σε μια περίοδο που το κράτος με σχετική απόφαση απαιτεί να δηλωθούν τα αποθέματα που διατηρούν επαγγελματίες που εμπλέκονται με την επισιτιστική αλυσίδα σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, άλευρα, ηλιέλαιο κ.α.

“Χορός” κερδοσκόπων στις ζωοτροφές

Βάσει των όσων καταγγέλλει πάντως το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος ο χορός των κερδοσκόπων στο πεδίο των ζωοτροφών καλά κρατεί.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου «τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους.

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το ΙΕΓ στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι:

  • Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική.
  • Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%.

Και τεχνητές ελλείψεις προϊόντων στην αγορά

Και η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει: «Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας».

Πώς μπορούν να εντοπιστούν οι κερδοσκόποι από το κράτος

Με φόντο την ανακοίνωση των γαλακτοπαραγωγών που ξεκάθαρα καταγγέλλουν κερδοσκοπία, το κράτος έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσει το εάν πράγματι ευσταθούν αυτά που αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι.

Αυτή την στιγμή και έως αύριο Τετάρτη, επιχειρήσεις που διατηρούν αποθέματα σε πρώτες ύλες λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση αποθεμάτων.

Μέσα από αυτή την διαδικασία το Κράτος στοχεύει και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες επιχειρήσεις κρατούν στις αποθήκες τους συγκεκριμένα προϊόντα με την προσδοκία ότι θα τα πωλήσουν ακριβότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Έτσι, με αυτή την κίνηση οι κρατικές υπηρεσίες όχι μόνον επιχειρούν να μάθουν τι ακριβώς όγκος αποθεμάτων σε τρόφιμα υπάρχει εντός των συνόρων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε τυχόν αναιτιολόγητες ανατιμήσεις. Ίσως όμως και να εντοπίσουν ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την αναταραχή που προκάλεσε το ενεργειακό κόστος και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η διαδικασία δήλωσης των αποθεμάτων

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://supplies.businessportal.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( http://www.mindev.gov.gr ), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 06/04/2022 και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ