Ακρίβεια: Γιατί όλα τα αγαθά είναι πιο ακριβά; – Τετραπλασιάζεται η τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι

Τα νοικοκυριά καταναλώνουν όλο και περισσότερα χρήματα ωστόσο εξαιτίας των ανατιμήσεων αγοράζουν λιγότερα αγαθά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο μισός οικογενειακός προϋπολογισμός χάνεται χωρίς να ικανοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος εξηγεί, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, γιατί όλα τα αγαθά είναι πιο ακριβά.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η τιμή όλων των προϊόντων διατροφής, από τον παραγωγό/το χωράφι μέχρι να τα αγοράσει ο καταναλωτής στο ράφι, τετραπλασιάζεται. Για παράδειγμα στην Αγιά, στην Λάρισα, στον Τύρναβο, στον Βόλο πουλάνε τα μήλα φέτος περίπου στα 45 με 50 λεπτά του ευρώ και εμείς τα αγοράζουμε είτε από την λαϊκή, είτε από τα σούπερ μάρκετ, είτε από τα μανάβικα, από 2 έως 3 ευρώ. Τις ντομάτες τις αγοράζουν από το χωράφι περίπου στα 80 λεπτά του ευρώ και εμείς τις αγοράζουμε από τα οπωροπωλεία και την λαϊκή από 2 έως 3,48 ευρώ» ανέφερε αρχικά ο κ. Ραυτόπουλος.

Και συνέχισε: «Για το ελαιόλαδο που γίνεται συζήτηση. Στις 17 Ιουλίου, ένα επώνυμο ελαιόλαδο του ενός λίτρου είχε 6,95 ευρώ, ενώ σήμερα το ίδιο ελαιόλαδο στις ίδια αλυσίδα έχει 13,99 ευρώ. Το θέμα είναι πού θα φτάσει. Αλλά λέμε που θα φτάσει για την επόμενη συγκομιδή, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει έως και τον Φεβρουάριο. Το λάδι αυτό θα το αγοράσει ο καταναλωτής μετά τον Φεβρουάριο. Στις 2 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε το Καλάθι του Νοικοκυριού. Μέχρι και τον Ιούλιο οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού κυμαινόντουσαν περίπου με 10-20%. Στο ελαιόλαδο η τιμή αρχιζε από τα 5,50 ευρώ έως τα 5,99 ευρώ. Αυτές οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες, η τιμή του επώνυμου ελαιόλαδου έχει φτάσει στα 18,80 ευρώ το λίτρο».

Στην συνέχεια ο κ. Ραυτόπουλος αναφέρθηκε στο τι θα συμβούλευε την κυβέρνηση ως πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πατάξει την αισχροκέρδεια, εάν το ήθελε. Πώς; Ελέγχοντας την εφοδιαστική αλυσίδα. Δηλαδή από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο ή τον μεταποιητή, από εκεί στον λιανέμπορο και από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή. Τέσσερα χέρια μεσολαβούν. Αυτά τα τέσσερα χέρια είναι και οι φορές που αυξάνεται το προϊόν από τον πρωτογενή τομέα που σιγά σιγά τείνει να αφανιστεί. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα όλοι οι Έλληνες έτρωγαν ντομάτες Βελγίου, Ολλανδίας, Κύπρου και Τουρκίας. Δεν υπήρχε ελληνική ντομάτα ούτε στην λαϊκή ούτε στα οπωροπωλεία. Από την περασμένη εβδομάδα μπήκε η ελληνική ντομάτα. Από όπου και να την αγοράσεις, η ελληνική ντομάτα δεν πέφτει κάτω από τα 2 ευρώ»

Αναφορικά με τις συμβουλές που θα έδινε στους καταναλωτές, ο κ. Ραυτόπουλος τόνισε: «Σήμερα μπήκε πρόστιμο σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στο οποίο διαπίστωσε ο καταναλωτής ότι είχε άλλη τιμή στο ράφι και άλλη στο ταμείο. Ο καταναλωτής έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά πράγματα. Έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την τιμή από το χωράφι στο ράφι. Εκείνο που θα συμβούλευα τους καταναλωτές είναι πρώτον να ελέγχουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν και δεύτερον τον δεκάλογο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ».

ΕΕΚΕ: Ο δεκάλογος του ενημερωμένου καταναλωτή

Η ΕΕΚΕ διατυπώνει τον παρακάτω δεκάλογο ενημέρωσης προς τους καταναλωτές, οι οποίοι, αλλάζοντας σε ένα βαθμό τις καταναλωτικές τους συνήθειες, μπορούν να δημιουργήσουν και οι ίδιοι ανάχωμα στην ακρίβεια αλλά και στις κακές πρακτικές.

  • 1) Πριν από την επίσκεψή μας στο σούπερ μάρκετ, φτιάχνουμε συγκεκριμένη λίστα αγορών, με βάση τις ανάγκες μας, από την οποία δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε
  • 2) Αγοράζουμε τα απαραίτητα προϊόντα, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις διαφημιστικές πρακτικές των προμηθευτών
  • 3) Ελέγχουμε αν για το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε υπάρχει ίσως κάποια προσφορά του σούπερ μάρκετ, συνήθως περιορισμένης χρονικής διάρκειας
  • 4) Αγοράζουμε το προϊόν στην προαποφασισμένη ποσότητα και ποιότητα
  • 5) Ελέγχουμε την τιμή μονάδος του προϊόντος που θα πάρουμε, δηλαδή την τιμή γραμμαρίων (κιλού), ml (λίτρου) κλπ. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πλασματικών προσφορών, όταν προϊόντα εκτός υποτιθέμενης προσφοράς έχουν μειωμένη τιμή λόγω χαμηλότερης τιμής μονάδας
  • 6) Επιλέγουμε τα οικονομικότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, κάνουμε δηλαδή σύγκριση προϊόντων
  • 7) Προσπαθούμε να εξοικειωθούμε με τυχόν παραπλανητικές πρακτικές έτσι ώστε να τις αποφεύγουμε. Για παράδειγμα, κάνουμε έλεγχο σε όλο το ράφι των προϊόντων και όχι μόνο σε αυτά που είναι στην πρώτη σειρά
  • 8) Αποφεύγουμε να ψωνίζουμε το ΣΑΒΒΑΤΟ γιατί οι αλυσίδες αυξάνουν τις τιμές
  • 9) Ελέγχουμε πάντα τις αποδείξεις και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αναγράφεται άλλη τιμή στο ράφι κι άλλη τιμή στο ταμείο
  • 10) Ελέγχουμε την ορθή και ξεκάθαρη αναγραφή της ποσότητας καθαρού προϊόντος επί της συσκευασίας, έτσι ώστε να μην παραπλανώμαστε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ