Ακίνητα: Πότε έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες και σε ποιες περιοχές προτείνονται αυξήσεις

Έως τον Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών έχει πιάσει δουλειά και τρέχει την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές με τους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να έχουν δώσει τιμές και για περίπου 3.000 νέες περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Με τα σημερινά δεδομένα οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές). Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης προτείνουν αυξήσεις 30% , 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Βέβαια για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν, δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο όπως ανέφεραν ειδικοί της αγοράς τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι όταν η χώρα θα αφήνει πίσω τους τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb. Οι αυξήσεις που εισηγούνται είναι κατά μέσον όρο 50% -60%. Στα βόρεια προάστια οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20% -30% ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Νέα Πεντέλη που υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις της τάξεως του 60%. Σημαντικές είναι αυξήσεις στα Νότια προάστια της Αττικής τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένες ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού. Αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις προτείνονται και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων οι οποίες έμειναν στο απυρόβλητο κατά την τελευταία αναπροσαρμογή του 2018.

Ωστόσο την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” να προχωρήσει σε μείωση υπολογισμού των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μην αυξήσει απότομα ο λογαριασμός του φόρου.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.