Ακίνητα: Όλες οι αλλαγές που έρχονται – Οι ανατροπές στις μεταβιβάσεις, νέες φορο-ελαφρύνσεις

ακίνητα

Χρονιά – ορόσημο συνιστά για τον τομέα των ακινήτων το 2024, καθώς μια σειρά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας έχουν διαφοροποιήσει το πλαίσιο αξιοποίησής τους: Ανατροπές έχουν προκύψει τόσο στο φορολογικό πεδίο, όσο και σε επίπεδο αγοραπωλησιών ή και εκμετάλλευσής τους με την μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πλέον οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν θα γίνονται με μετρητά, καθώς ολόκληρο το τίμημα θα πρέπει να καταβάλλεται με τραπεζικά μέσα πληρωμής, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για «βαριές καμπάνες».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσον αφορά στα φορολογικά, υπάρχουν αλλαγές, όπως αυτή που έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές και θα δουν μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αυτής της χρονιάς. Ακόμη, όσοι επισκευάσουν ή ανακαινίσουν την κατοικία τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ κάθε χρόνο για πέντε χρόνια.

Ανατροπές στις μεταβιβάσεις και την βραχυχρόνια μίσθωση

Ποιες είναι όμως οι ανατροπές που έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσα στο τρέχον έτος;

 Ποιες φορο-ελαφρύνσεις υιοθετήθηκαν για ακίνητα

Υπάρχουν όμως και φορο- ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα:

Αλλαγές στις σχέσεις ιδιοκτητών ακινήτων και Εφορίας

Αλλά και η σχέση των πολιτών που έχουν ακίνητα με την Εφορία, αλλάζει, καθώς υιοθετούνται νέες μέθοδοι στις συναλλαγές με τη νέα χρονιά. Ποιες είναι αυτές;

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Realnews  κυκλοφορεί με τίτλο: «Στο στόχαστρο τα αδήλωτα ακίνητα». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για τους ιδιοκτήτες που κρύβουν την ακίνητη περιουσία τους.

 

Exit mobile version