Αισιόδοξος ο Ρεν

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν, με άρθρο του που δημοσιεύει η  εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μιλάει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν παρθεί έως τώρα, καθώς και για την πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση που χρειάζεται το κράτος για να υπάρξει ισονομία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.Στο άρθρο του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού αναγνώρισε τη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται το ευρώ, φάνηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας αναγνωρίζοντας την πρόοδο την οποία έχει κάνει η χώρα.«Όπως είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο και σοβαρό στάδιο της κρίσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτών των αναταράξεων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αισθητές πολύ πέρα από τα όρια της Ελλάδας. Παράλληλα πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Γνωρίζω καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας» .Ο Όλι Ρεν μιλώντας για τους κόπους των ελλήνων, σχολίασε: «Συχνά ξεχνάμε πόσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 16% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το 2009, στο 9% του ΑΕΠ το 2011. Και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Αν συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, το 2014 το έλλειμμα θα σημειώσει νέα πτώση, φτάνοντας το 2%».

Υπογραμμίζει, όμως, ότι όπως έχει η κατάσταση, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς την οικονομική βοήθεια, ακόμη και αν υποθέσουμε προς στιγμή ότι δεν έχει καθόλου χρέος.«Πράγματι, η Ελλάδα έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σημαίνει ότι -μη λαμβανομένης υπόψη της καταβολής τόκων- ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει. Όμως, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, εάν αφαιρέσουμε τους τόκους, τα έσοδα θα υπερκαλύπτουν τα έξοδα».Καταλήγει ότι «το πρόγραμμα Ε.Ε. – ΔΝΤ έχει στόχο να αποκαταστήσει την ισονομία μεταξύ των Ελλήνων φορολογουμένων και να καταστήσει το ελληνικό φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και πως «μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουν στην Ελλάδα αυτό που τόσο χρειάζεται: ανάπτυξη, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και όχι την ανάπτυξη που γεννά νέο χρέος»

Σχετικά με την κυβέρνηση Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «εκείνη αύξησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενώ παράλληλα κούρασε την κοινωνία»Πηγή: Πρώτο Θέμα

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.