Αυξήθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Αυξήθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Αυξήθηκαν κατά 2,7% οι τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ την ίδια στιγμή σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και μειώσεις 0,1%, όπως υπογραμμίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑΑ στην Αθήνα επισήμανε ότι ένα δωμάτιο κοστίζει 77 ευρώ, έναντι 74,97 ευρώ πέρυσι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα νούμερα αυτά είναι τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή οι πληρότητες του προορισμού της πρωτεύουσας έφτασαν το 64,1%, από 51% το περυσινό πρώτο πεντάμηνο, με τον κ. Βασιλικό να υπογραμμίζει ότι αυτή η πληρότητα αν και δεν είναι καλή, ωστόσο είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Το σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Ι. Ρέτσος στη σημερινή συνέντευξη είναι το ότι η ανάπτυξη στην Αθήνα καταγράφεται σε ζώνες και σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Η περιοχή της Ομόνοιας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, αποτελεί απαγορευμένη ζώνη για τους τουρίστες και η πληρότητα στα εκεί ξενοδοχεία φθάνει το 20%.

Σε ότι αφορά τις υψηλές τιμές των δωματίων που εμφανίστηκαν σε διαδικτυακούς τόπους πώλησης δωματίων, επισημάνθηκε ότι πρόκειται ουσιαστικά για εικονικές πωλήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εστιάζοντας, ο κ. Ρέτσος, στους ελέγχους που διενεργεί ο κρατικός μηχανισμός, επισήμανε ότι κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει διατίμηση στις τιμές των ξενοδοχείων. Αντίθετα, η αγορά είναι αυτή που διαμορφώνει τις τιμές. Το σημαντικό, όπως ανάφερε ο κ. Ρέτσος, είναι να υπάρχει το «value for money» στις τιμές και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πολύ καλή χρονιά που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις φέτος, δεν συνεπάγεται για αυτές ότι θα σβήσουν τις ζημιές που έχουν καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος. Εάν όλα εξελιχθούν καλά και τα επόμενα χρόνια, κάποια στιγμή θα έρθει και η κερδοφορία για τα ξενοδοχεία. Με τη φετινή καλή χρονιά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανοικτές τις στρόφιγγες για τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να έχουν ρευστότητα για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σε θέματα της τρέχουσας τουριστικής ατζέντας, η ΠΟΞ τονίζει ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ήδη έχει καταθέσει στην επιτροπή προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο τουριστικός κλάδος αναμένει την τελική του μορφή, μετά και την ψήφιση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ