Αυτό είναι το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος—Ανακοινώνονται σήμερα τα τιμολόγια Οκτωβρίου

Χαμηλότερες θα είναι -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οι τιμές που θα δώσουν για τον Οκτώβριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τις χρεώσεις του τρέχοντος μήνα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια ρεύματος και ένα 24ωρο μετά θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων, βάσει του οποίου το Κράτος θα καλύψει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.  

Οι τιμές ανά κιλοβατώρα όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, αναμένονται να κυμανθούν από τα 0,599 με 0,680 ευρώ. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα καθώς διαμορφώνονταν από 0,679 και έφταναν ως και το 1.13 ευρώ η κιλοβατώρα.

Έρχονται ανακοινώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος

Την Τετάρτη από το κυβερνητικό επιτελείο θα ανακοινωθεί το νέο «μοντέλο» επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που ανατρέπει τα όσα ίσχυαν έως σήμερα, καταργεί την οριζόντια έκπτωση και υιοθετεί μια λογική περιορισμένης κατανάλωσης ρεύματος η οποία και θα επιβραβεύεται. Με το νέο σύστημα θα χορηγείται «μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο.

Σύμφωνα τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, εντούτοις αυτά αναμένεται να διαχωριστούν σε τρία κλιμάκια.

Ποιο θα είναι το νέο «μοντέλο» επιδότησης λογαριασμών

Όπως θα διαμορφωθούν θα περιλαμβάνουν τρεις ζώνες επί της ουσίας:

  • τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση,
  • ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και
  • τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τρεις κλιμακωτές επιχορηγήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος και θα κατανέμονται ως εξής:

  • Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο
  • Η ενίσχυση που θα χορηγείται στη ζώνη ενδιάμεσης κατανάλωσης θα είναι χαμηλότερη
  • Στην υψηλή κατανάλωση με τις περισσότερες κιλοβατώρες θα παρέχεται και η πιο «φτωχή» ενίσχυση

Άλλο ένα στοιχείο που θα χαρακτηρίζει το νέο μοντέλο είναι ότι οι καταναλωτές που «γράφουν» την πιο υψηλή κατανάλωση ρεύματος, εφόσον την περιορίσουν κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, θα λαμβάνουν έξτρα επιδότηση, με την μορφή που αυτή θα χορηγείται σε όσους βρίσκονται στην ενδιάμεση ζώνη.

Αντίστοιχα εκείνοι που ανήκουν στην ενδιάμεση ζώνη κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης που θα χορηγείται σε εκείνους που κάνουν τις χαμηλότερες καταναλώσεις.

Τι θα γίνει με όσους καταναλώνουν για πρώτη φορά ρεύμα 

Όσον αφορά σε αυτούς που καταναλώνουν για πρώτη φορά ρεύμα -δηλαδή φέτος έχουν πάρει ρεύμα και μετρητή και δεν υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης- τότε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους επιδοτεί τους λογαριασμούς με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που έχουν καταγράψει οι μετρητές.

Για παράδειγμα όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούρια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά.

Άρα, θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Έτσι, το νέο μοντέλο της επιδότησης θα έχει τα εξής:

  • Κλιμακωτή επιδότηση (επιβάρυνση από 400 KWh και άνω)
  • Μπόνους επιδότησης (εξοικονόμηση 15% και άνω)
  • Σύστημα βαθμοημερών (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες).

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ