Αυτό είναι το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για διακοπές φυσικού αερίου σε περίπτωση έλλειψης

Έκτακτο σχέδιο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στη χώρα.  Δεν πρόκειται για το βασικό σενάριο. Υπάρχει στο τραπέζι, εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, δηλαδή η εξοικονόμηση ενέργειας, η δυνατότητα να βρεθεί αέριο από άλλες πηγές και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Σύμφωνα με αυτό το έκτακτο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης, ακόμη και οριστική διακοπή σε μια σειρά οργανισμούς και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, διακοπή του φυσικού αερίου σε περίπτωση έλλειψης θα γίνει πρώτα σε πολύ μεγάλες βιομηχανίες, που έχουν και τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου. Στη συνέχεια θα σταματήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου, που τώρα γίνονται και μάλιστα ήταν αυξημένες μέσα στο καλοκαίρι.

Τρίτη κατηγορία που θα σταματήσει να τροφοδοτείται είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο.

Εφόσον μας λείπει κι άλλο φυσικό αέριο, θα ακολουθήσουν μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις ( που καταναλώνουν άνω των 100 GWh ετησίως).

Στη συνέχεια, πάντα εφόσον χρειαστεί, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε:

– Μικρότερες επιχειρήσεις

– Σημαντικά κτίρια Δημοσίου

– Βουλή

– Προεδρία της Δημοκρατίας

– Νοσοκομεία

– Σχολεία

– Αεροδρόμια

– Πρατήρια υγρών καυσίμων

Η τελευταία κατηγορία στην αναμένεται να κοπεί το φυσικό αέριο αν υπάρχουν ελλείψεις, είναι τα νοικοκυριά, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό, έως και αδιανόητο σενάριο. Και θα γίνει μόνο εάν δεν έχουμε καθόλου φυσικό αέριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ