“Αυτά τα επιτόκια είναι ανωμαλία”

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε σήμερα ότι το κόστος δανεισμού της χώρας της, που έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, είναι μια «ανωμαλία» και προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει.

«Η Δανία θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός για τους επενδυτές», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα πλέον να έχει αρνητικά επιτόκια δανεισμού για ομόλογα διάρκειας μικρότερης των πέντε ετών, σημείωσε η Τόρνινγκ Σμιτ μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Εκτός από τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είδαν τα επιτόκια δανεισμού τους να μειώνονται σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας αυτό το γεγονός είναι, εν μέρει, απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών «στο ενεργητικό της Δανίας, στην οικονομία της Δανίας».

Όμως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα χαμηλά επιτόκια συνδέονται με την κρίση» και ότι «αυτού του επιπέδου τα επιτόκια είναι και πρέπει να θεωρούνται ανωμαλία και αιτία ανησυχίας», πρόσθεσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Όταν μειωθεί η ανησυχία «η ροή χρημάτων προς τις ασφαλείς αξίες θα αντιστραφεί», εξήγησε η πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η Δανία δεν θα πρέπει να εφησυχάσει, αλλά να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.     

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ