Αυτά προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ-Όλες οι αντιδράσεις

Αυτά προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ-Όλες οι αντιδράσεις

 

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επέλεξε τον διαδριατικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ε.Ε. (TAP),  έναντι του Nabucco West, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της BP στο Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Τουρκία, Γκόρντον Μπιρέλ.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επελέγη ο αγωγός TAP για την μεταφορά του αερίου από το Σαχ Ντενίζ II στην Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ.

«Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και, κοιτάζοντας μπροστά, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στην κοινοπραξία μετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5 % καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%) Total (Γαλλία, 10%) LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%) ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

O αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον αγωγό ΤΑP

 

Στη συμφωνία για την κατασκευή του TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ. Όλα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα νικητή των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση η αδύναμη οικονομικά χώρα εξασφαλίζεται ενεργειακά, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων. Διαβάστε εδώ αναλυτικά

 

Το 2014 ξεκινούν οι εργασίες για τον ΤΑΡ

 

Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τρία με τέσσερα χρόνια.

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου (περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας μας) από τον αγωγό για την ελληνική αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται και δυνατότητα κατασκευής διασυνδέσεων του ΤΑΡ για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με αζερικό φυσικό αέριο.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός, Ασημάκης Παπαγεωργίου για τον αγωγό ΤΑΡ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την ΕΕ.

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά  

 

Σαμαράς: Η Ελλάδα έχει μπει στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της επιλογής του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση».

«Η Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής μας, μόνο οφέλη θα έχουν, δηλαδή περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές. Κι όλα αυτά με επίκεντρο πλέον την Ελλάδα», αναφέρει ο Α. Σαμαράς και συνεχίζει:

«Η υποψηφιότητα για την κατασκευή του ΤΑΠ ήταν κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολη. Πήραμε όμως τη στρατηγική απόφαση, την προωθήσαμε διακριτικά, δουλέψαμε γι’ αυτό συστηματικά και, τελικά, το πετύχαμε. Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΠ αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση. Η αναγγελία αυτή δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς – εντός και εκτός Ελλάδας – που περίμεναν μόνο «δυσάρεστα νέα».

Κλείνοντας τη δήλωση του, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι:

«Όμως η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων. Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές. Η αναγγελία του ΤΑΠ είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα. Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες».  Αναλυτικά όλη η δήλωση του Πρωθυπουργού 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Βενιζέλος για τον TAP

 

«Εξαιρετικά σημαντική» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, την επιλογή του αγωγού ΤΑP, καθώς επιτυγχάνεται μια επένδυση «τεραστίων διαστάσεων».

 

:

 

Παπαγεωργίου: Από τα μεγαλύτερα έργα

Ο υφυπουργός ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, Μίλησε στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή την επίσημη αναγγελία της επιλογής του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.

«Είναι από τα μεγαλύτερα έργα που πρόκειται να γίνουν η έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θα επενδυθούν 1,5 δις ευρώ, θα δημιουργηθούν άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα ακόμα 10.000 θέσεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον ΤΑΡ

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου με αφορμή την απόφαση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Δεν έχω δει τη σύμβαση, όποτε μιλάω πάντα λίγο επιφυλακτικά, είναι μία καλή είδηση. Είναι καλύτερο να γίνει παρά να μη γίνει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε:

«Θα ήταν καλύτερη είδηση αν ήταν σε ένα γενικό πλαίσιο, όπου θα είχαμε δική μας βιομηχανική πολιτική, δικές μας προτεραιότητες. Να είχαμε 5-6-7 δραστηριότητες που θα θέλαμε να προωθήσουμε και εκεί να εντάσσονταν αυτή η επένδυση».

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

Την ίδια στιγμή, επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, για τη διαχείριση της υπόθεσης του αγωγού ΤΑΡ διατυπώνει σε εκτενή ανάλυσή του το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σημειώνει ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να εξαπατήσουν τον λαό». Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση 

 

“Περιμέναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δήλωνε ότι θα καταργήσει τον αγωγό TAP με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Δυστυχώς  αρκέστηκε μόνο στη γνωστή μιζέρια του!”, τονίζει η ΝΔ απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ανακοίνωσή του για τον αγωγό ΤΑΡ.

Για εικονική «πραγματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο στελέχη Συγγρού σχολιάζοντας την ανακοίνωση για τον αγωγό ΤΑΡ.  «Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ στοιχημάτισε και έχασε», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι τα «σενάρια καταστροφολογίας και αποτυχίας για τη χώρα μας και πάλι δεν του βγήκαν». Είναι δύσκολο, λένε στη ΝΔ, να «χωνέψουν» μια τεράστια επιτυχία της σημερινής Κυβέρνησης, ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά 

“Γελοία επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να μας κάνουν να ξεχάσουμε την εγκληματική τους πολιτική. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα εισπράξουν το τίμημα της πολιτικής τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαντώντας στη ΝΔ. 

 

 

Καμμένος:Να ξυπνήσει από το success dream… 

“Το success story εγκαταλείφθηκε”, τονίζει ο Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας την ανακοίνωση για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

 

Το σχόλιο του ΚΚΕ για τον ΤΑΡ

«Ο ελληνικός λαός έχει πείρα ετών από μεγάλα λόγια και πανηγυρισμούς, όπως οι σημερινοί με αφορμή τον αγωγό TAP», αναφέρει σε σχόλιο του το ΚΚΕ για την συμφωνία και την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

 

Η Χρυσή Αυγή για τον αγωγό TAP

Για «άθλιο δείγμα πολιτικής προτεκτοράτου» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στον αγωγό ΤΑP. Διαβάστε εδώ αναλυτικά

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ