Αυτά είναι όλα τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου

Μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στο συντελεστή 23%, διατήρηση στο 13% των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και υπαγωγή σ΄ αυτόν των ξενοδοχείων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο με τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ( ESM). Μεταξύ άλλων αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών ενώ καταργείται από 1 Οκτωβρίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις ανακατατάξεις στο ΦΠΑ προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων (εξαιρούνται τα εισιτήρια θεάτρων).

– Στον συντελεστή 13% υπάγονται τα βασικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι , τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αρτοποιίας, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι. Επίσης στον ίδιο συντελεστή υπάγεται η ενέργεια ενώ μετατάσσονται από τον συντελεστή 6,5% που ήταν μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία.

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

– Για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα προβλέπεται η κατάργηση από 1.10.2015 καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά από 1 Ιουνίου 2016. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά κάτι που θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

– Εξαιρούνται του ΦΠΑ οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

-. Το ποσό του ΦΠΑ που θα αφορά τις συναλλαγές αυτές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος ( με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, e banking, επιταγές κτλ) θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της συναλλαγής στο δημόσιο.

– Αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%.

– Αύξηση από το 80% στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες η προκαταβολή φόρου για τη φετινή φορολογική χρήση αυξάνεται από το 55% στο 75%.

– Φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και στα σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων με συντελεστή 13%.

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών από 10% σε 13%.

– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα είναι οι ακόλουθοι:

* για εισόδημα έως 12.000 ευρώ 0% ( αμετάβλητος)

* για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 0,7% ( αμετάβλητος)

* για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ 1,4% ( αμετάβλητος)

* για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 2% ( από 1,4% σήμερα)

* για εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ 4% ( από 2,1% σήμερα)

* για εισόδημα από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ 6%( από 2,8% σήμερα)

* για εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω 8% ( από 2,8% σήμερα)

* Η εισφορά επί του εισοδήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής ορίζεται στο 8%

– Αύξηση από το 20% στο 25% του συντελεστή φόρου επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός και αύξηση από το 10% στο 15% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.

– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη φορολογική διοίκηση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών από την σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως. Διευκρινίζεται επίσης ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής διαπράττει κάποιος όταν δεν αποδίδει φόρους προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Βουλή 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ