Αφήνουν ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων

Αφήνουν ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων

Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη 

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την Επιστημονική Υπηρεσία του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε εμπιστευτικό έγγραφο, του οποίου έλαβε γνώση η Realnews, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι τα επιχειρήματα του Βερολίνου δεν είναι αδιάσειστα, διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ επανορθώσεων και αναγκαστικού δανείου, ενώ το ύψος της οφειλής υπολογίζεται στα 8,25 δισ. δολ. Τονίζεται, ωστόσο, η απουσία επίσημης διεκδίκησης από την πλευρά της Ελλάδας.

Ούτε αποζημιώσεις ούτε επανορθώσεις ούτε κατοχικό δάνειο. Το Βερολίνο επιμένει ότι δεν οφείλει στην Ελλάδα από την εποχή της γερμανικής Κατοχής. 

Τόσο στην πρόσφατη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke) όσο και σε αυτήν του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση της «R», οι Γερμανοί επαναλαμβάνουν ότι τα σχεδόν 70 χρόνια φιλικής και εταιρικής σχέσης, τα 115 εκατ. μάρκα που έδωσαν το 1960 και οι συμφωνίες των δύο Γερμανιών με τους συμμάχους («Σύμφωνο 2+4») οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα έχει πλέον χάσει τη νομική του βάση. 

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Η Επιστημονική Υπηρεσία του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», η πρόσφατη γνωμοδότηση καταρρίπτει πολλά από τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης, αναδεικνύει όμως και το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας έχει εξασθενίσει εξαιτίας της ολιγωρίας της. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται, πάντως, ότι δεν είναι σε γνώση του επίσημη παραίτηση της Αθήνας από τη διεκδίκηση των επανορθώσεων. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ