Άδεια ειδικού σκοπού: Νομοθετική ρύθμιση για εργαζόμενους γονείς που το παιδί τους νοσεί με κορονοϊό

Προ των πυλών είναι η νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς των οποίων το παιδί νοσεί από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, θεσμικό πλαίσιο μεν υπάρχει, ωστόσο τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από τη Δευτέρα στα σχολεία σε συνδυασμό με τα δεδομένα που δημιουργεί η παραλλαγή Όμικρον καθιστούν την επικαιροποίηση αυτού του πλαισίου επιτακτική για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των γονέων.

Γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση με την οποία θα αποσυνδέεται το δικαίωμα λήψης της εν λόγω απόφασης για εργαζόμενο γονέα από το κλείσιμο του τμήματος ή του σχολείου που φοιτά το παιδί.

Επεκτείνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα της άδειας ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους γονείς το παιδί των οποίων νοσεί από κορονοϊό.

Άδεια ειδικού σκοπού: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα

άδεια ειδικού σκοπού

 

Παράλληλα νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού επεξεργάζεται και το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πώς θα καλύπτει ακριβώς το 1/3 των αποδοχών αυτής της άδειας το κράτος καθώς τα 2/3 των αποδοχών των εργαζομένων τα καλύπτει ο εργοδότης.

Αλλά με τη ρύθμιση αυτή θα επικαιροποιηθούν και οι ακριβείς ημέρες αδείας που μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Πόση άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που νόσησαν με Covid-19

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της οτι, τουλάχιστον 14 ημέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς, που τα παιδιά τους νοσούν από Covid-19, και μάλιστα αυτή η άδεια δίδεται επιπρόσθετα των υπολοίπων ημερών αδείας που δικαιούνται βάσει τον Ν. 4722/2020 (ΦΕΚ Α’ 177 -15/9/2020) και αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

άδεια ειδικού σκοπού

Τι προβλέπεται

«Κύρωση:

α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και

β) της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ