«Ανοίγουν οι κάνουλες» του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποια έργα παίρνουν προτεραιότητα

«Πέφτουν» στην αγορά τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης: Έως το τέλος του χρόνου η Αθήνα υπολογίζεται πως θα βάλει στα ταμεία της «φρέσκο χρήμα» που αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Κονδύλια που θα έρθουν από την Ευρώπη για να πέσουν –σε πρώτη φάση- κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του γνωστού «Εξοικονομώ», αλλά και… στην ψηφιακή μετάβαση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στη σύνοδο του Εcofin την προσεχή Τρίτη αναμένεται να δοθεί η νέα έγκριση για το ελληνικό σχέδιο, με την πρώτη εκταμίευση να αναμένεται να γίνει -με τη μορφή προκαταβολής του 13%- προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Το ύψος της προκαταβολής διαμορφώνεται στα περίπου 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 2,3 δισ. είναι επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. δάνεια. Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εκταμιευτούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη ορόσημων.

Κάθε έργο και… δόση

Η πρόοδος των εκταμιεύσεων θα γίνεται με την μέθοδο… «κάθε έργο και δόση»: Ανά έξι μήνες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα θα «απελευθερώνονται» ανάλογα με το εάν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι.. τα λεγόμενα «ορόσημα» . Το πώς θα εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026 καθορίζεται μέσα από 331 ορόσημα και στόχους.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ