Στο “κόκκινο” τα ταμεία του ΕΦΚΑ – “Πληγή” 360 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο από τις εισφορές

Στο…κόκκινο βρίσκονται τα ταμεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς τα έσοδα από εισφορές μειώνονται δραματικά μήνα με τον μήνα. Η πληγή στα ταμεία του Υπερταμείου ασφάλισης παραμένει ανεπούλωτη, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τις εισφορές για τους μισθωτούς που απασχολούν.

Υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ήταν μειωμένα κατά 360 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, προκαλώντας «οικονομική ασφυξία» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν μπει σε ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στα ταμεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, η «τρύπα» που δημιουργείται σε μηνιαία βάση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της στάσης πληρωμών των οφειλετών ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους ο κρατικός κορβανάς έχει χάσει περίπου 105 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 άγγιξε τα 37,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 124,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Έκτακτη ρύθμιση

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο έχει βγάλει από τη φαρέτρα του ακόμη μια έκτακτη ρύθμιση, που θα δώσει σημαντική «ανάσα» στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην αγορά.

Η ρύθμιση αφορά σε χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε δόσεις. Η ρύθμιση αναμένεται να τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι οφειλές θα καταβληθούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα καταβληθεί πιθανόν έως την 31η Ιανουαρίου 2022, ενώ οι υπόλοιπες θα πρέπει να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ