Εφορία: Στη “φάκα” όσοι νοίκιαζαν σπίτι σε τουρίστες και δεν το δήλωναν – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Η ηλεκτρονική «παγίδα» για όσους νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε τουρίστες χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία «έκλεισε»: «Κόλπο γκρόσο» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που «έδωσε τα χέρια» με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού, μέσω των οποίων γίνονται οι συμφωνίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους ελεγκτές της να αντλούν τα στοιχεία που απαιτούνται για να «δέσουν» υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως νωρίτερα η ΑΑΔΕ είχε φροντίσει να στήσει μεθοδικά τις ηλεκτρονικές της «φάκες»: Υιοθετήθηκαν νέες διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για παράνομες ενοικιάσεις «τύπου Airbnb» με τους ελεγκτές να έχουν το «ελεύθερο» όχι μόνον να προσποιούνται τους πελάτες, αλλά και να καταγράφουν… σε βίντεο ή screen shot τις ύποπτες μισθώσεις! Όποιος πιαστεί στην ηλεκτρονική «παγίδα» θα κληθεί να πληρώσει βαρύ πρόστιμο, αν και υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο» για να το… σβήσει.

Ποια στοιχεία θα δίνουν στην Εφορία οι πλατφόρμες διαμοιρασμού

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και τις τρεις πλατφόρμες διαμοιρασμού ουσιαστικά ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που ήθελε να απλώσει γύρω από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες κατοικιών που ανεβαίνουν προς ενοικίαση στο διαδίκτυο. Η ΑΑΔΕ προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή από κρυμμένα εισοδήματα που προκύπτουν από τα διαμερίσματα ή τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω AirBnB, Booking και VRBO, προχώρησε σε συμφωνία με τις τρεις πλατφόρμες για να αντλεί πληροφορίες και στοιχεία. Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ