Εισφορά αλληλεγγύης: “Παγώνει” και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους – Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Παραμένει στον «πάγο» και το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και «ανοίγει» παράθυρο για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μόνο για φέτος έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους κρατικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά αυτό τον βαρύ φόρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων: Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση (για το 2021 με εξαιρετικά πιθανή την παράταση της αναστολής καταβολής της και για το 2022) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες.

Υιοθετήθηκε λοιπόν ως ένα μέτρο στήριξης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις αναταράξεις που προκαλούνται στην οικονομία και εκτεθειμένοι σε μειώσεις μισθών και σε αναστολές εργασίας, όταν τέτοιο κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κράτους και φυσικά οι συνταξιούχοι. Εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει παράθυρο για επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, στο πλαίσιο όμως του γενικότερου σχεδιασμού του για γενική και.. οριστική κατάργηση του φόρου! Μόνο που οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν λίγο ακόμη και οπωσδήποτε μέχρι το 2023!

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ