Συνεργασία της AD ESM με την DAMCO ENERGY Α.Ε. στη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης

Η Ελληνική εταιρεία DAMCO ENERGY A.E. («DAMCO») ανακοινώνει την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τους Εταιρεία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM» σχετικά με την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCO, κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski, παρουσία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Zoran Zaev.

Η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή διαθέτει άδεια ισχύος 662 MW, με προοπτική αυτή να αυξηθεί σε περίπου 800 MW, και σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας εξαιρετικά υψηλής απόδοσης.

Η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Βόρεια Μακεδονία, με αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας.

Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DAMCO, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε αυτήν τη εξαιρετική συνεργασία σήμερα, σε ένα έργο μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας όχι μόνο για τις εταιρείες μας αλλά και για τις χώρες μας. Εκτός από τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, το έργο προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες μας να διαδραματίσουν έναν ευρύτερο σημαντικό ρόλο στις αγορές της περιοχής μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία δραστικού μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων”.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την DAMCO ENERGY μπορείτε να επισκεφθείτε: https://www.copelouzos.gr/en/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AD ESM μπορείτε να επισκεφθείτε:https://www.esm.com.mk/?lang=en

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ