Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε εργασιακά και ασφαλιστικά – Γράφει ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

Σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει πλήθος εργατικών και κοινωνικό-ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και διευθετήσεις, έρχονται με τη μορφή ενός νομοθετήματος, που επιχειρεί εκτάκτως, να λύσει χρόνιες παθογένειες, όπως για παράδειγμα το «φλέγον» θέμα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και να εισάγει νέες ρυθμίσεις, όπως π.χ. η περαιτέρω απελευθέρωση λειτουργίας συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τις Κυριακές. Ακολουθεί μια αναλυτική παράθεση των ρυθμίσεων, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα εργαζομένων, επιχειρήσεων και συνταξιούχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας

Με το άρθρο 72, που εντάσσεται στις «επείγουσες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία, εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων». Μάλιστα, όπως εξηγείται, λόγω της κατάστασης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής και οι αποθήκες του».

Με το άρθρο 76 και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ