Έξοδος στη σύνταξη: Ποιοι και γιατί τρέχουν να προλάβουν τα 62 έτη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων για την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης καθώς από τα τέλη του 2021 έρχονται ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι ασφαλισμένοι σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης προκειμένου να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη με τα ισχύοντα ευνοϊκά όρια ηλικίας. Την ίδια ώρα και η πανδημία σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού είναι δύο επιπλέον λόγοι που τους ωθούν στη συνταξιοδότηση με τα φετινά στοιχεία να καταγράφουν αύξηση στην έξοδο της τάξεως του 25% -30%. Η μαζική φυγή στη σύνταξη εκτιμάται ότι θα ασκήσει νέες πιέσεις στον ΕΦΚΑ ο οποίος ήδη δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και στην οικονομία.

Σχετικά με την κατάργηση από 1/1/2022 των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

1.Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό.

2. Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ