Σταϊκούρας στον RealFm: Μελετάμε νέες διευκολύνσεις για οφειλές στην εφορία – Τι είπε για την ύφεση

Για την εκτιμώμενη ύφεση για εφέτος, τα ταμειακά διαθέσιμα και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με μέτρα εμπροσθοβαρή μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο είπε ότι “ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το τρίτο τρίμηνο. Προφανώς θα υπάρχουν υστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με την περσινή υλοποίηση τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της πραγματικής οικονομίας παρά τα κάποια θετικά δείγματα γραφής στον τουρισμό τους μήνες Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο. Άρα θα υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις. Εκτιμήσεις δεν μπορώ να κάνω, όμως με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν θα αλλάξουμε ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσουμε στη Βουλή τις εκτιμήσεις μας για την ύφεση φέτος. Θα είναι πέριξ του 8%”.

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι “τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι επαρκή για να καλύψουν τους όποιους περιορισμούς οικονομικής δραστηριότητας υφίστανται, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ή θα επιβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Είναι περίπου 37,5 δισ. ευρώ, όσα είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξοδέψαμε στο μεσοδιάστημα. Το ύψος των μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ και θα εξελιχθούν σε πάνω από 24 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς. Στο μεσοδιάστημα βγήκαμε έξυπνα στις αγορές και δανειστήκαμε με πολύ χαμηλό επιτόκιο και χτίσαμε έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά που χτίσαμε τα δώσαμε στην πραγματική οικονομία, όπου υπήρχαν ανάγκες, στοχευμένα. Δεν τα σπαταλήσαμε όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή”.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση κινήθηκε τσιγκούνικα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “αν κινηθήκαμε τσιγκούνικα γιατί οι αγορές επιβραβεύουν την πολιτική μας; Γιατί η 7η έκθεση αξιολόγησης ήταν θετική; Γιατί η Κομισιόν άλλαξε τις εκτιμήσεις για την ύφεση σε ηπιότερη για την Ελλάδα; Γιατί στο πρώτο εξάμηνο έχουμε μικρότερη ύφεση σε σχέση με άλλες χώρες; Δεν μπορεί να έχουμε αποτύχει όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι άλλοι να επιβραβεύουν τις πολιτικές μας. Και οι δικές μας πολιτικές είναι εμπροσθοβαρείς, δίνουμε πόρους στην πραγματική οικονομία, αλλά κρατάμε και εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ως το τέλος του έτους. Αν κρατήσει άλλο ένα τρίμηνο η κρίση όπως φαίνεται, το κόστος των μέτρων που προτείνει διπλασιάζεται”.

Στην ερώτηση για το εάν έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο lockdown ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “κάθε περιορισμός οικονομικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη η διάρκειά τους τόσο πιο οδυνηρές οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία. Εκτιμάται ότι ένα καθολικό lockdown είναι καταστροφικό και στοίχισε στις ευρωπαϊκές οικονομίες περίπου 2,5-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Όταν τον Απρίλιο ετέθη το θέμα του lockdown, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, το οικονομικό επιτελείο είπε “Ωχ Παναγία μου τι μας περιμένει”. Ο ρόλος και η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι να έχει τους πόρους ώστε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον όποιον περιορισμό. Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε κάτι τέτοιο”.

Σε ερώτημα ακροατή για το πρόβλημα ότι πολλές ΜμΕ χρωστούν σε εφορία και Ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ενημερότητα και αν εξετάζεται η λύση περισσότερων δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι “καταρχάς για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο lockdown ισχύει ότι θα πληρωθούν τον Απρίλιο του 2021 και μάλιστα προβλέπεται τότε να είναι σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με 2,5% επιτόκιο. Υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω για οφειλές που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα της περιόδου του lockdown λόγω των ανοικτών οικονομικών επιπτώσεων. Το αξιολογούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι πολίτες να μην διογκώνουν τα χρέη τους και το κράτος να είναι πάντα κοντά τους. Σημειώνω ότι πάγια ρύθμιση είχαμε καθιερώσει και ισχύει αυτή των 24 δόσεων”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ