Τρεις ελαφρύνσεις το φθινόπωρο – Μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης, ασφάλιση και τέλος επιτηδεύματος

Τρεις παρεµβάσεις στην κατεύθυνση της µείωσης της φορολογίας και της ελάφρυνσης του µη µισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» αυτή τη στιγµή, προκειµένου να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» από το 2021. Πρόκειται για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόµενους, καθώς και για τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύµατος.

Συγκεκριµένα:

1) Η µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα θα εκκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονοµικών είναι η µείωση αυτή να ανέλθει στο 30%. Ωστόσο, υψηλόβαθµα στελέχη δεν αποκλείουν και την πλήρη κατάργησή της για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει µια µικρή ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Σηµειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται µε βάση το συνολικό εισόδηµα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και µε συντελεστές που κυµαίνονται από 2,2% έως 10%. Θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014, αλλά παρέµεινε διότι αποτελεί µια ισχυρή ένεση για τον κρατικό Προϋπολογισµό.

Συνολικά, τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούµενα χρόνια ξεπερνούσε το 1,5 δισ. Ευρώ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ