Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα γίνει με την παράταση – Τα σενάρια που εξετάζονται

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1 έως 2 εβδομάδες και ταυτόχρονη διατήρηση ή μείωση του αριθμού μηνιαίων δόσεων εξόφλησης των οφειλών που θα προκύψουν για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τον Αύγουστο και λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Δυο είναι τα νέα σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2019 που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν έχει υποβληθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δηλώσεων στο taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Ελεύθερος Τύπος”, οι λύσεις που εξετάζονται και απαιτούν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις όσον αφορά στη διάταξη για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι οι εξής:

1.Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον έως τις 5 Αυγούστου και ταυτόχρονα να παραταθεί αντίστοιχα (τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου) και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης. Η προθεσμία αυτή εξετάζεται όμως να ισχύσει μόνο για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις εντός του Αυγούστου.

2. Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου αλλά όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός του Αυγούστου να μην δικαιούνται 8 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των φόρων των εκκαθαριστικών τους αλλά 7 μηνιαίες δόσεις ( από Αύγουστο 2020 έως Φεβρουάριο 2021).

Προς το παρόν η διάταξη για τον τρόπο εξόφλησης των φόρων που προκύπτουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή προβλέπει ότι οι 8 μηνιαίες δόσεις θα ισχύσουν και για όσους έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Επιπλέον σε όσους εξοφλήσουν τα ποσά των οφειλών τους εφάπαξ έως την προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης δηλαδή έως 31 Ιουλίου του 2020, θα χορηγείται έκπτωση 2%. Για όσους ήδη έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές τους, εξετάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% της συνολικής εφάπαξ καταβληθείσας οφειλής να αφαιρεθεί ως έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους ή από κάποια άλλη μελλοντική οφειλή.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ANT1, κάνουν λόγο για παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στην προθεσμία ΤΩΝ φορολογικών δηλώσεων. Όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως να χαθεί η δόση του Ιουλίου, και οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος να διαμορφωθούν σε 7 δόσεις αντί για 8 δόσεις.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ