Θερινές προβλέψεις Κομισιόν: Ύφεση 9% το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021 – Τι αναφέρει για τουρισμό, ανεργία

Ύφεση 9% για το 2020 και ανάκαμψη 6% για το 2021 “βλέπει” η Κομισιόν για την Ελλάδα στις θερινές προβλέψεις της οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η Ε.Ε. η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Αυτά αντικατοπτρίζουν την εικόνα λίγο πριν από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τον Μάρτιο. Όπως τονίζει η Κομισιόν μεταξύ άλλων η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, ενώ αναφέρει ότι “ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις αλλαγές που προκαλούνται από το COVID-19 στην ταξιδιωτική συμπεριφορά”.

Όπως επισημαίνει, μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις στην αγορά εργασίας ουσιαστικά σταμάτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων. Πάντως, η οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αναμένεται πως θα οδηγήσει σε μια σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) το α’ τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ