Folli Follie: Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάκριση – Στις 4 Σεπτεμβρίου απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου

της Άννας Κανδύλη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά στους καταγγελλόμενους ως πλασματικούς οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie,την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων.

Η 35η ανακρίτρια κάλεσε προς απολογία τα 30 συνολικά άτομα τα οποία, κατά το κατηγορητήριο, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά εταιρεία και τους επενδυτές της στην οικονομική καταστροφή. Μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι : απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία. Όλοι, πλην δύο εμπλεκομένων, εμφανίστηκαν χθες, μετά από σχετική κλήση τους, ενώπιον της ανακρίτριας, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν από τα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας που αριθμεί χιλιάδες σελίδες. Τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου ορίστηκαν οι απολογίες τους με τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου να καλούνται στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι δύο που δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση της ανακρίτριας( πρόκειται για τον πρώην υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία καθώς και τον Κινέζο επικεφαλής της) εάν δεν εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες κινδυνεύουν με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.

Η αποκάλυψη

Η απάτη αποκαλύφθηκε πριν περίπου 2 χρόνια μετά από έκθεση του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM).Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, η εταιρεία επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τον κύκλο των πωλήσεων της, τα κέρδη και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

Η πλαστογραφία αφορά στην κατασκευή πλαστών τραπεζικών statement, τα οποία φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθούν οι ανακριβείς ισολογισμοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ