Zara: Ο όμιλος Inditex κλείνει 1.200 μαγαζιά παγκοσμίως λόγω κορονοϊού

Ο ιδιοκτήτης της Zara κλείνει περίπου 1.200 καταστήματα παγκοσμίως καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει τις διαδικτυακές πωλήσεις της μετά το χάος που προκάλεσε η πανδημία. Η Inditex είπε ότι θα “απορροφήσει” περίπου 1.000-1.200 μικρότερα καταστήματα. Ο ισπανικός όμιλος περιλαμβάνει και άλλα brand πέρα της Zara, όπως τα Bershka, Pull & Bear και Massimo Dutti. Το “λουκέτο” αφορά καταστήματα σε Ασία και Ευρώπη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τα 107 καταστήματα που υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν.

Η Inditex είπε ότι το προσωπικό θα παραμείνει σταθερό και πως προσφέρθηκαν ρόλοι σε άλλες δουλειές όπως στην αποστολή των online αγορών. Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων θα μειωθεί από 7.412 σε περίπου 6.700 και 6.900 μετά την αναδιοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει παράλληλα το άνοιγμα 450 νέων καταστημάτων. Ο όμιλος Inditex είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στη λιανική πώληση ένδυσης. Επλήγη σημαντικά από τον κορονοϊό με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 44% από την 1η Φεβρουαρίου έως την 30ή Απριλίου, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημιά 409 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του τριμήνου, ενώ περίπου ένα τέταρτο των καταστημάτων παρέμενε κλειστό έως τις 8 Ιουνίου. Όμως, η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων αποζημίωσε σε κάποιο βαθμό τις απώλειες σε φυσικές πωλήσεις, είπε η Inditex. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50% στη διάρκεια του τριμήνου ενώ αυξήθηκαν κατά 95% τον Απρίλιο, συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Η Inditex, που διοικείται από τον ιδρυτή της, Αμάνθιο Ορτέγα, σκοπεύει να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ στην online αγορά έως το 2022 και άλλα 1,7 δισ. ευρώ σε καταστήματα για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση σε ιστότοπους για ταχύτερες παραδόσεις και παρακολούθηση προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: Guardian, Πηγή φωτό: Guardian/AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ