Τσακαλώτος: Οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν από το lockdown

Κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών ασκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα και δείχνουν πως η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, “το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown”.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως “δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα”. Όπως αναφέρει, δηλώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, ο κ. Σταϊκούρας “αγνοεί επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα)”. Και συμπληρώνει πως “στη δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα”.

Είναι προφανές, συνεχίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας “η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο”. Ως εκ τούτου, επισημαίνει, “η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως “η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη”, “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα” και “η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ