Στουρνάρας: Ύφεση 4% δείχνει το βασικό σενάριο της ΤτΕ

Η ελληνική οικονομία θα εισέλθει φέτος σε ύφεση, όμως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις των «ακραίων» σεναρίων για 10% ή και περισσότερο, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτά τα σενάρια για ύφεση 10% ή και μεγαλύτερη είναι υπερβολικά ακραία και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια crowdcast με κεντρικό θέμα την επανεκκίννηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι βαθύτερη από 4%.

‘Οπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το ακραίο σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση έως και 8%, όμως η εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα επιτρέπει αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

“Να αναβιώσει η ιδέα της bad bank”

Η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί, δεν επιτρέπει ακόμη υπολογισμούς για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων, τα οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας θα φανούν από το β΄ εξάμηνο του έτους και το 2021. Εκτίμησε, πάντως, ότι η κρίση πηγαίνει 1-2 χρόνια πίσω τους στόχους των τραπεζών για σύγκλιση του δείκτη NPE με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, ιδίως μετά τη χαλάρωση εποπτικών κανόνων που ανακοίνωσε η DG Comp στις 19 Μαρτίου, να εξεταστεί η δημιουργία Asset Management Company, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Το σενάριο της bad bank είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το 2017, ωστόσο απορρίφθηκε. Η δημιουργία AMC, όμως, είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά, μάλιστα, όταν οι αγορές δεν λειτουργούν”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που δέχονται από την κρίση και να παρουσιάσουν, με διαφάνεια, τα στοιχεία για τις ζημίες και τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες. “Οι διαφανείς τράπεζες θα έχουν προβάδισμα την επομένη της κρίσης, όταν θα αρχίσει το κυνήγι για τους επενδυτές σε NPLs”, είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Όπως είπε, κύριο καθήκον των τραπεζών είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να προβούν, το συντομότερο, η καθεμία ξεχωριστά, στις διαπιστώσεις για την επιπτώσεις της κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην θετική παρενέργεια της κρίσης, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζών. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα και ανοίγματος λογαριασμού χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα.

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ