Κορονοϊός – Δώρο Πάσχα: Τα σενάρια για την καταβολή του

Στο ακέραιο θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το δώρο Πάσχα που κανονικά πληρώνεται από τους εργοδότες μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων αργότερα. Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, ενώ κομβικό σημείο είναι εάν η μετάθεση της καταβολής του θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δώρο θα καταβληθεί το καλοκαίρι και πιθανότατα τον Ιούνιο. Η μετάθεση του χρόνου καταβολής του αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία και θα γίνει με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μέτρο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν έκλεισαν με κρατική εντολή ή έχουν πτώση τζίρου ή παραμένουν ανοιχτές και δεν έχουν επηρεαστεί από τον κορονοϊό, πχ σούπερ μάρκετ, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, μπορούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους κανονικά. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μεταθέσει τον χρόνο πληρωμής για να στηρίξει εμμέσως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μην καταναλωθεί από τους εργαζόμενους αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων καθώς αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στην αγορά.

Υπάρχει πάντως και το σενάριο η μεταχρονολόγηση του δώρου Πάσχα να μην ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά για συγκεκριμένους κλάδους. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ , στο επικρατέστερο σενάριο επιχειρήσεις οι οποίες όχι απλώς είναι ανοιχτές αλλά δουλεύουν με αύξηση τζίρου, πχ σούπερ μάρκετ, θα καταβάλλουν κανονικά στην ώρα τους το δώρο Πάσχα.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο εξετάζεται πρώτον, οι επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας να καταβάλουν αναλογία του Δώρου έως τις 17 Μαρτίου αντί έως τις 30 Απριλίου και δεύτερον, να δοθεί η ευχέρεια ετεροχρονισμένης πληρωμής του μετά το Πάσχα αν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι όπως έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, υπάρχουν εισηγήσεις το Δώρο Πάσχα να καταβληθεί έπειτα από τέσσερις μήνες και να συμπέσει με το επίδομα αδείας, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι έκτακτο Δώρο Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα πάρουν φέτος οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ