Κορονοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται για να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τον κορονοϊό είναι τα εξής: η πλήρης αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για μια συγκεκριμένη περίοδο, προνομιακά δάνεια, ειδική ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και έκτακτη χρηματική ενίσχυση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Δημοκρατία”, το πακέτο που θα οριστικοποιηθεί σήμερα και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό αναμένεται να περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της μη πληρωμής ΦΠΑ για μια περίοδο ( π.χ 4-6 μηνών). Αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

– Αύξηση των εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) προκειμένου να δοθούν δάνεια για την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα, Τα δάνεια που προσφέρονται με ευνοϊκό επιτόκιο μέσω του ΤΕΠΙΧ απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης κυμαίνονται μεταξύ 10.000 ευρώ και 500.000 ευρώ, με τη διάρκεια της αποπληρωμής να φτάνει τους 60 μήνες με περίοδο χάριτος η οποία μπορεί να ανέλθει σε χρονικό διάστημα έως 6 μηνών.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καταλήξει σήμερα και στην εφαρμογή των παρακάτω μέτρων που τέθηκαν στη σύσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων:

-Ενεργοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου χορήγησης σχετικής έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης έως 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας σε κάθε εργαζόμενο επιχείρησης η οποία αναστέλλει τη λειτουργία της λόγων των επιπτώσεων του κορονοϊού και έχει εγκριθεί η στήριξη του προσωπικού τους από το υπουργείο Εργασίας. Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 15, 97 ευρώ και για 45 εργάσιμες ημέρες φτάνει τα 718, 65 ευρώ.

-Προώθηση νέας ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές σε έως 36 μηνιαίες δόσεις για όσους επιχειρηματίες πληγούν από την πιθανή εξάπλωση του ιού (στοχευμένα, ανά περιοχή).

Επίσης στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα από τη κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη εξάπλωση του κορονοϊού αναμένεται να συμπεριληφθεί και -για την περίοδο κατά την οποία θα μείνουν κλειστά τα σχολεία- η χορήγηση ειδικής άδειας έως 15 ημερών τόσο για τους εργαζόμενους πατέρες όσο και για τις εργαζόμενες μητέρες (συνολικά 30 ημέρες) που έχουν παιδιά έως και 15 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας της Δημοκρατίας, θα διαμορφωθεί ένα μικτό σύστημα , δηλαδή ένα μέρος της ειδικής άδειας θα καλύπτεται από την κανονική που δικαιούται σε ετήσια βάση κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο μέρος του κόστος θα επιμερίζεται στον εργοδότη και στο κράτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ