Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται η κατάργησή της – Τα σενάρια που εξετάζονται

Τo τέλος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης  το 2021 εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει το 3% φέτος και προανήγγειλε το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, νωρίτερα δηλαδή από τον προεκλογικό σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος που προέβλεπε την κατάργηση της εισφοράς στο τέλος της τετραετίας. Φέτος αναμένεται το πρώτο βήμα με σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια ως προς το ύψος της μείωσής της αρχικά.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται η ταχύτερη μείωση της έναντι της δεύτερης μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στις 20%. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ήδη μελετά το ενδεχόμενο να δώσει προτεραιότητα στην προγραμματισμένη τμηματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα. Με το μέτρο αυτό συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς θα ωφεληθούν όλοι.

Η μείωση των εισφορών αφορά ανεξαιρέτως σε όλες τις επιχειρήσεις και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αντίθετα θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη. Μετά την πρώτη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% δεν αποκλείεται τα επόμενα βήματα αποκλιμάκωσης έως το 20% να είναι μονάδα μονάδα κατ΄έτος.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ