Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση 72 ημερών για τις αναρτήσεις στην Αθήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 72 ημέρες αρχίζει η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν εάν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους. Η ανάρτηση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για όλη τη διαδικασία κτηματογράφησης. Οι πολίτες θα πρέπει από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 –και δύο μήνες –να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους και εάν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν αντιρρήσεις.

Η περίπτωση του Δήμου της Αθήνας αφορά σε 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κλπ) που έχουν 726 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων τα οποία δήλωσαν το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Η διαφορά με την προανάρτηση είναι ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές θα γίνονται από τις αρμόδιες επιτροπές. Κοινώς όσο προχωρούν τα στάδια κτηματογράφησης τόσο θα μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν με προσωπικά email ή ταχυδρομικώς (για όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση) αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε ιδιοκτήτη. Επιπλέον με την έναρξη ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει στοιχεία που τον αφορούν –και –ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr) στο portasl e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης είτε μέσω των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Taxisnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη κάνει) τον προσωπικό του κωδικό και εισάγει τα”τρία κλειδιά“ που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσης του (Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης , Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας).

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης /ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες , παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο , στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Οι επόμενες προθεσμίες

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 λήγουν οι παρατάσεις για τη συλλογή δηλώσεων σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, ενώ στις 2 Ιανουαρίου 2020 λήγουν οι προθεσμίες σε Λήμνο και Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτές τις περιοχές υπάρχει σκέψη από το Κτηματολόγιο να δοθεί παράταση (τουλάχιστον 2 μήνες) επειδή η διαδικασία για τη συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε αργότερα.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Τα πρόστιμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Από τη νέα χρονιά, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Διευκρινίζεται πως η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “TA NEA”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ