Στο τραπέζι του EwG το κυβερνητικό σχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα – Τι εξετάζεται

Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα βρεθεί σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το εναπομείναν υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού. Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο κ. Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος και εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρίσκονται δύο σενάρια.

Σύμφωνα με το πρώτο, αν το υπερπλεόνασμα που θα απομείνει από τον δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ φθάσει ή ενδεχομένως υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ τότε θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για το 2019.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εάν το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ τότε αυτό θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας. Επίσης από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και πάνω και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο ενδεχομένως τα 10.000 -12.000 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ