Για ποια ακίνητα “παγώνει” ο ΦΠΑ – Πότε η εφορία θα “χρεώνει” φόρο 24% και πότε φόρο μεταβίβασης 3%

Για τις νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 αλλά και για ακίνητα με εκδοθείσες άδειες εντός του 2019, για τα οποία όμως δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ισχύσει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του μέτρου το οποίο εκτιμάται ότι θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες των “ΝΕΩΝ” θα αφορά:

1. Τα ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020.

2. Τα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019 αλλά μέχρι την εφαρμογή της νέας διάταξης δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής.

Με την κατάργηση του ΦΠΑ για μια τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος αφού για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος θα πέσει από 24.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

Η αναστολή του ΦΠΑ και για ακίνητα με άδεια οικοδομής από το 2006 και μετά “κόλλησε” στις Βρυξέλλες, καθώς προέκυψαν τεχνικά ζητήματα αλλά και σοβαρές αντιρρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ σημαίνει ότι το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει τον φόρο που έχουν καταβάλει οι κατασκευαστές οι οποίοι ε΄χουν απόθεμα ακινήτων και πούλησαν κάποια τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταβιβάσεις ακινήτων πολλών ταχυτήτων

– Αγορά νεόδμητης πρώτης κατοικίας με άδεια οικοδομής μετά το 2006. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν κατά την αγορά με φόρο μεταβίβασης 3%.

– Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά πωλούνται με ΦΠΑ 24%

– Αμεταχείριστες νεόδμητες κατοικίες με άδειες οικοδομής πριν από το 2006 επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%

– Νεόδμητα με οικοδομική άδεια εντός του 2019, τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%

– Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019 αλλά μέχρι την ημερομηνία έναρξης της αναστολής του ΦΠΑ δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσής τους θα φορολογηθούν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.

– Μεταχειρισμένα ακίνητα ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης της άδειας φορολογούνται κατά την πώλησή τους με φόρο μεταβίβασης 3%.

– Από το 2020 και μετά για τρία χρόνια, όλα τα νεόδμητα ακίνητα θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ. Οι νέοι αγοραστές θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 3%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ