Μηταράκης: Τρεις στρατηγικές για τις επενδύσεις των εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Μόνο για τους νεοασφαλιζόμενους θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021 υποχρεωτικά η μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς, ενώ σε ήδη ασφαλισμένους θα δοθούν φορολογικά κίνητρα ένταξης σε υφιστάμενα επαγγελματικά Ταμεία και άλλους συλλογικούς φορείς, διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο, ο κ. Mηταράκης είπε ότι ο λογαριασμός του ασφαλισμένου «γενικότερα, θα είναι “κλειστός” για προϊόντα υψηλού κινδύνου. Θα υπάρχουν τρεις στρατηγικές χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, αλλά το “υψηλό ρίσκο” δεν θα είναι παράγωγα, αναδυόμενες αγορές, χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, κτλ., αλλά πιο πολύ μετοχικά εσωτερικού»

«Από 1η Ιανουαρίου 2021, όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι της επικουρικής θα είναι στο δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ και ταυτόχρονα στην ΑΕΔΑΚ του ΕΤΕΑΕΠ και του ΙΚΑ, που θα διαχειρίζεται με χαμηλό κίνδυνο τον ατομικό λογαριασμό», διευκρινίζοντας για τον βαθμό ρίσκου ότι ο ασφαλισμένος «όσο δεν κάνει επιλογή -δεν είναι υποχρεωμένος- θα είναι αυτόματα στον χαμηλό κίνδυνο». Η ένταξη στο καινούργιο σύστημα για τους νεοασφαλιζόμενους από 1η Ιανουαρίου 2021 «θα είναι υποχρεωτική για όλους όσοι σήμερα υποχρεούνται να έχουν επικουρική ασφάλιση. Είναι σημείο συζήτησης το κατά πόσο αυτή η βάση πρέπει να διευρυνθεί και σε κατηγορίες που σήμερα δεν έχουν επικουρική».

«Οι παλιοί ασφαλισμένοι», διευκρίνισε εξάλλου νωρίτερα, «έχει αποφασιστεί ότι δεν θα μπουν στο νέο σύστημα … δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος μετάβασης για να είναι απόλυτα διαχειρίσιμο» και «θα δοθεί δυνατότητα, αυξάνοντας τα φορολογικά κίνητρα του τρίτου πυλώνα να μπουν εθελοντικά σε επαγγελματικά ταμεία ή άλλες συλλογικές» δομές.

Στο 3,5% η απόδοση των εισφορών στο νέο σύστημα

Βάσει της νέας αυτής ασφαλιστικής αρχιτεκτονικής, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, θα καλυφθούν δύο βασικές αναγκαιότητες του συστήματος ασφάλισης, η αύξηση της απόδοσης της επικουρικής και η θωράκισή της από τους κινδύνους. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα εξήγησε: «Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε τη μέθοδο της νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικούς λογαριασμούς στην επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως έχει ήδη αλλάξει η νοοτροπία του επικουρικού συστήματος, αλλά η απόδοση που βλέπει το σύστημα είναι στο 1,2%. Η απόδοση αυτή μακροπρόθεσμα είναι μία πολύ χαμηλή απόδοση για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα. Αντιθέτως, με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, η απόδοση αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%».

«Το δεύτερο ζήτημα» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας «αφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών της επικουρικής σύνταξης από την κύρια ως προς τους δύο βασικούς κινδύνους: το δημοσιονομικό και το δημογραφικό κίνδυνο. Έτσι, η επικουρική σύνταξη πλέον θα αποκτήσει ένα διαφορετικό προφίλ και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά πλέον στο αναδιανεμητικό σύστημα. Θα είναι εγγυημένη στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων».

Δεν θα είναι πλεονασματικός φέτος ο ΕΦΚΑ

Ως προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εφέτος ο προϋπολογισμός του δεν θα είναι πλεονασματικός, καθώς δεν είχε υπολογιστεί ούτε με το κόστος από τις συντάξεις χηρείας ούτε και με τις επιστροφές εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο ΛΕΠΕΤΕ

Σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης ενέταξε προσωρινά στο ΕΤΕΑΕΠ τους ασφαλισμένους του πρώην ΛΕΠΕΤΕ και πολλοί από αυτούς αντιδρούν σε αυτό, καθώς ήθελαν την αυτοτέλεια του Ταμείου τους. Παράλληλα, ακόμα εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο η προσφυγή των συνταξιούχων και των εργαζομένων της Εθνικής σε βάρος της τράπεζας, προκειμένου να καθοριστεί και να προσδιοριστεί η ακριβής ευθύνη της. Σε ποιον βαθμό, δηλαδή, οφείλει ή δεν οφείλει η τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα που έχει αποδεδειγμένα αυτός ο λογαριασμός. Επιπλέον, υπάρχει και μία προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς την αντισυνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς της Εθνικής».

«Εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε να νομοθετήσουμε στη βάση της ύπαρξης μίας συμφωνίας. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε μονομερώς υπέρ μίας εκ των δύο πλευρών σε μία διαφωνία η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια. Εάν, τελικά, υπάρξει διάθεση συνεννόησης μεταξύ συνταξιούχων, εργαζομένων και τράπεζας, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μία συμβιβαστική λύση» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ