• Τσακαλώτος: Κερδίσαμε ήδη την αξιοπιστία μας στους θεσμούς γι΄αυτό και μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα

  9:13 πμ, Τετάρτη 24 Απρ 2019 9:13 πμ, Τετάρτη 24 Απρ 2019

  "Oδηγό» για το έκτακτο πακέτο κοινωνικών µέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 4,29% που επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

  Ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος µε αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος» επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη -µε υπεραπόδοση- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς, ακόµη και για τη µη εφαρµογή του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου: «Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα µπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν µεγάλη υποµονή».

  Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονοµικών επισηµαίνει µε τη δήλωσή του πως όπως η κυβέρνηση αξιοποίησε το υπερπλεόνασµα του 2017 ως «όπλο» στη συζήτηση που ανέπτυξε µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς πέρυσι για τη διάσωση των συντάξεων, θα εκµεταλλευτεί το 4,29 του 2019 για να µη µειωθεί και το αφορολόγητο το οποίο έχει προγραµµατιστεί να εφαρµοστεί από 1-1- 2020.

  Με το πλεόνασµα του 4,29% η κυβέρνηση πάει σε διαπραγµάτευση για τη µη µείωση του αφορολόγητου και έκτακτο πακέτο κοινωνικών µέτρων.

  Ερχονται στην Αθήνα οι θεσµοί - Στοίχηµα ο 13ος µισθός στο ∆ηµόσιο

  Πρώτος σηµαντικός σταθµός είναι η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσµών στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα, µε την κυβέρνηση να προσέρχεται στις διαβουλεύσεις µε ενισχυµένη την επιχειρηµατολογία της, αφού το πρωτογενές πλεόνασµα διαµορφώθηκε στο 4,3% το 2018, βάσει των όρων της µεταµνηµονιακής εποπτείας, ξεπερνώντας τον στόχο για περίπου 4% σε µια χρονιά που διανεµήθηκε και κοινωνικό µέρισµα αλλά και διατέθηκαν ποσά για την κάλυψη αναδροµικών σε ειδικά µισθολόγια.

  Στο επίκεντρο των σχεδιασµών βρίσκονται πολλά σενάρια για µειώσεις φόρων αλλά και την καθιέρωση κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού για τον δηµόσιο τοµέα, ενώ µένει να φανεί τι µέλλει γενέσθαι µε το θέµα της µαταίωσης της µείωσης του αφορολόγητου.

  Αναφερόµενη στο θέµα χθες η υφυπουργός Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε πως συζητούνται διάφορα, κοστολογούνται, και «µετά τις γιορτές θα δούµε», αναφέροντας πως και µείωση ΦΠΑ έχει συζητηθεί και µείωση φορολογικών συντελεστών έχει συζητηθεί. Μεταξύ των προτάσεων που φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% και η µείωση του πρώτου συντελεστή φυσικών προσώπων στο 20% από 22%, καθώς και µείωση της φορολογίας στα καύσιµα.

  Πηγή εφημερίδα Έθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα