Κουβέλης: Πώς θα αξιοποιηθούν 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας

Στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τα 10 λιμάνια της χώρας, με τον νέο νόμο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων, καθώς και στις προοπτικές του λιμένα Κατακόλου της Ηλείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου που οργανώνει η εφημερίδα «Πατρίς», στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο νόμος αφορά στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ελευσίνας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, του Λαυρίου, της Πάτρας και της Ραφήνας.

«Αυτές τις ημέρες γίνεται μία σημαντική αλλαγή στη λιμενική πολιτική της χώρας, αφού ψηφίζεται στο κοινοβούλιο την προσεχή Πέμπτη ο νόμος για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο», είπε.

Όσον αφορά το συζητούμενο σχέδιο νόμου, ο υπουργός είπε ότι «το ελληνικό δημόσιο στα 10 μεγάλα λιμάνια δεν παραχωρεί την ιδιοκτησία, αντίθετα με ότι συνέβη με τον οργανισμό Λιμένα Πειραιώς και με τον οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας:

«Μετά από μεγάλη διεκδίκηση, κινείται η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων. Δηλαδή, ο κάθε οργανισμός λιμένα των 10 μεγάλων λιμανιών αξιολογεί και προτείνει ποιες δραστηριότητες πρέπει να τεθούν σε διεθνή διαγωνισμό, με βάση το ενωσιακό και το εθνικό δίκτυο, προκειμένου να υπάρξουν υποψήφιοι επενδυτές και σύμφωνα με τις διαδικασίες της προκήρυξης να πάρουν την επένδυση, εφόσον ο διαγωνισμός καταλήξει σε αυτούς».

Αυτό, συνέχισε, «μας δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε δυνατότητες, με τις υποπαραχωρήσεις των λιμανιών, ανάλογα με την δυναμική που κάθε λιμάνι έχει». Για παράδειγμα, είπε, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άλλα λιμάνια, όπως το Λαύριο συγκεντρώνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από πάρα πολλές χώρες για κρουαζιέρα, το λιμάνι του Βόλου για μικτές χρήσεις κοκ».

«Με τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων, θα υπάρξουν επενδύσεις, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και θα υπάρξει μία ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά προφανώς μόνον τη θάλασσα, αλλά θα αφορά και την ενδοχώρα», είπε. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «η δική μας πολιτική δεν θέλει τα λιμάνια μας να κοιτάνε μόνο στη θάλασσα, αλλά θέλει να μην έχουν στραμμένη την πλάτη και προς το εσωτερικό της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και φιλοδοξούμε ότι δεν θα είναι μακρύς ο χρόνος όπου θα αρχίσουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες με την προκήρυξη των διαγωνισμών, και το εκδηλωμένο μέχρι τώρα ενδιαφέρον πιστεύουμε ότι θα γίνει συγκεκριμένο ενδιαφέρον και θα έχουμε συμμετοχές σε αυτή την διαγωνιστική διαδικασία για πολλές και σημαντικές επενδύσεις».

«Επειδή η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι βάζουμε τορπίλη στη διαδικασία, με το ανταποδοτικό τέλος που θα καταβάλλουν οι επενδυτές στον φορέα διαχείρισης του λιμανιού, θέλω να διευκρινίσω το εξής: Ο παραχωρησιούχος θα κάνει επενδύσεις στο λιμάνι μόνο σε ότι αφορά τη δραστηριότητα που θα έχει αναλάβει. Ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει να έχει έσοδα για να κάνει επενδύσεις σε άλλες δραστηριότητες, ώστε το λιμάνι να παραμένει λειτουργικό, αλλά και ελκυστικό σε άλλους επενδυτές. Αυτό διασφαλίζουμε με το ανταποδοτικό τέλος», είπε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ