• Ηλιόπουλος: Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για το πρόγραμμα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα

  4:06 πμ, Τετάρτη 14 Νοε 2018 4:06 πμ, Τετάρτη 14 Νοε 2018

  Δεν μιλάμε πια για αναστολή του μέτρου της περικοπής τωνσυντάξεωναλλά για ακύρωσή του, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

  Είναι σαφές πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε να κάνουμε με μέτρα που θα κλείνουν “πληγές”, όπως η ψήφιση του μέτρου για τα αναδρομικά από τη Βουλή ή η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες».

  Σχετικά με το πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 νέων επιστημόνων στο δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών, ενώ υπογράμμισε το διττό ρόλο του προγράμματος, «αφού επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους, αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο».

  Όπως είπε, σε αυτό το πρόγραμμα, οι μισθοί για 12 μήνες θα προσεγγίζουν την αμοιβή ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα επιδόματα για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μισθοί που αντιστοιχούν και στο έργο που θέλουμε να παράξει αυτός ο κόσμος και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες προσπάθειες τύπου stage, ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά αλλά ούτε στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του».

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόγραμμα των 10.000 νέων θέσεων εργασίας σε κλάδους, όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η αγροδιατροφή, με το οποίο ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα επιδοτεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ο μισθός θα φθάνει για κατόχους διδακτορικού μέχρι και τα 1.600 ευρώ και στοχεύει στη σύνδεση νέων επιστημόνων με συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Ο ίδιος ανάφερε ότι η προκήρυξη για τον πρώτο κύκλο των 6.000 θέσεων αναμένεται στο τέλος του μήνα.

  Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα -είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές-, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και «ακουμπάει» στις πραγματικές ανάγκες της.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα