• «Παράθυρο» από το Eurogroup να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019

  9:02 μμ, Δευτέρα 01 Οκτ 2018 9:02 μμ, Δευτέρα 01 Οκτ 2018

  Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

  «Το μέτρο της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό καθώς το συνταξιοδοτικό είναι ήδη μεταρρυθμισμένο και βιώσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

  Ο Μάριο Σεντένο κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 τόνισε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όπως είπε «όλοι γνωρίζουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη από ότι πριν μερικούς μήνες».

  Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους» για να βρίσκεται εντός τροχιάς (σε σχέση με το χρέος). «Όμως θα γίνουν συζητήσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων», σημείωσε και τόνισε ότι «γι’ αυτό έχουμε δύο σενάρια» αναμένοντας την επίτευξη των στόχων.

  Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η ακριβής ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετέχει σε αυτή τη διαδικασία ως κανονική χώρα. Σημείωσε ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για φέτος και μετά τις 15/10 θα εξεταστεί η πορεία προς τα μπρος. «Στην βάση των όσων γνωρίζουμε ως τώρα», είπε ο Μοσκοβισί «η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για το 2018, για το επόμενο έτος για να δούμε αν το μέτρο (των συντάξεων) χρειάζεται ή όχι θα γίνουν συζητήσεις».

  Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, από την πλευρά του, έκρινε ως θετικό το ότι υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

  Αυστηρό μήνυμα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

  Αυστηρό μήνυμα προς την Ιταλία, ώστε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες έναν επαρκή προϋπολογισμό, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ιταλό ομόλογό τους Τζιοβάνι Τρία, μετά τις ομολογουμένως ανησυχητικές ανακοινώσεις που προηγήθηκαν από τη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

  Κατά την καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι παρά το ότι το θέμα της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα, «υπήρξαν ανησυχίες που έπρεπε να απαντηθούν».

  Σημείωσε δε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας παρουσίασε κάποιες προτάσεις και διαβεβαιώσεις. Ξεκαθάρισε δε με έμφαση ότι «όλοι ξέρουν τι ακριβώς διακυβεύεται», τονίζοντας ότι «το ευρώ μας ενώνει όλους» και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Κατέληξε δε ότι «είναι στο χέρι της ιταλικής κυβέρνησης να φέρει έναν επαρκή προϋπολογισμό», μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στην προθεσμία δηλαδή που έχουν όλα τα κράτη-μέλη.

  Σε ότι αφορά τις βασικές συζητήσεις της ατζέντας (δηλαδή τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας, το μελλοντικό παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και τη μεταρρύθμιση του ESM) όπως ενημέρωσαν τόσο ο Σεντένο, όσο και ο Μοσκοβισί, oι υπουργοί προχώρησαν την συζήτηση σε σχέση με τα λεγόμενα προληπτικά προγράμματα χρηματοπιστωτικής στήριξης του ESM, με στόχο στο μέλλον να αποφευχθεί το λεγόμενο “στίγμα” των προγραμμάτων.

  Όπως εξήγησε ο Σεντένο, οι όροι επιλεξιμότητας κρατών για τέτοια προληπτικά προγράμματα χρηματοδότησης θα πρέπει να εξισορροπηθούν από την ανάλογη αιρεσιμότητα. Έγινε δε σε βάθος συζήτηση για τα μελλοντικά εργαλεία πρόληψης κρίσεων του ESM, χωρίς όμως να προκύπτουν αλληλο-επικαλύψεις από την Κομισιόν.

  Εξήγησε δε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δύο ακόμα μήνες, ως το Δεκέμβριο, οπότε και το Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις των ηγετών. H συζήτηση, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλιγκ είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο τα Κράτη Μέλη έχουν όντως έτοιμη πραγματική πρόσβαση στις προληπτικές γραμμές, χωρίς όμως αυτό να συνιστά «πρόσκληση» για χαλάρωση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

  Πηγή ρεπορτάζ: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα