Η πρόταση που απέρριψε η Ελλάδα στο Eurogroup του Μαΐου

Το κείμενο που αποτελούσε την πρόταση των δανειστών στο Eurogroup της 15ης Μαΐου, προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία και τελικά απορρίφθηκε από την Ελλάδa παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είναι μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασική πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους. Στον αντίποδα η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα πετυχαίνει ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 , δηλαδή για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Άλλες δύο μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις τέθηκαν στο τραπέζι. Η πρώτη προβλέπει την μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο και η δεύτερη να αποδίδονται στην Ελλάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είχαν αγοράσει, με ορισμένα χρονικά πλαίσια.Διαβάστε τη συνέχεια στο: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ