3,8% η ύφεση το Β΄τρίμηνο του 2013

3,8% η ύφεση το Β΄τρίμηνο του 2013

Στο 3,8% υποχώρησε ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για μια «θετική έκπληξη» όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, αν και σε μεγάλο βαθμό υπήρχαν οι προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορούσαν τα νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ να είναι καλά.

Με αυτό το δεδομένο, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 4,7% και ο στόχος για συρρίκνωση της τάξης του 4,2% σε ολόκληρο το έτος μοιάζει πλέον εφικτός, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν περιληφθεί οι θετικές επιπτώσεις ολόκληρης της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε αισθητά τις προσωρινές εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αφού πριν από περίπου ένα μήνα εκτιμούσε ότι η ύφεση ήταν της τάξης του 4,6%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ τελικά η ύφεση του δευτέρου τριμήνου υπολογίζεται σε 3,85 και η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Ειδικότερα, οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης του τουρισμού. Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερη από ότι τα προηγούμενα τρίμηνα και διαμορφώθηκε στο 6,3%. Στο 11% ανήλθε η μείωση των επενδύσεων, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 11,8%.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ