• Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η εισροή 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

  9:50 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015 9:50 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015

  Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εισροή περισσότερων από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως έκανε γνωστό η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ύστερα από συνάντηση εργασίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη στο ΥΠΑΠΕΝ.

  Αφού συνεχάρη τον κ. Τσιρώνη, η επίτροπος ανέφερε ότι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, αναμένεται να ψηφίσει θετικά προκειμένου να διατεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά χρηματοδότηση στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

  Στόχος για την κ. Κρέτσου είναι «να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να μην μπαίνουν όρια στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», όπως είπε.

  Επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91% ενώ η επερχόμενη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να αγγίξει το 100%.

  Επιπλέον, η επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για έργα υποδομών και περιβάλλοντος που απαιτούν πολιτική απόφαση, όπως είπε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το μετρό στη Θεσσαλονίκη και ορισμένες περιπτώσεις αυτοκινητοδρόμων.

  Η κ. Κρέτσου εκτίμησε ότι σε έναν μήνα σημαντικά κεφάλαια θα αρχίσουν να εισρέουν στην πραγματική οικονομία της χώρας, καθώς στις 8 Οκτωβρίου η νομοθεσία για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η απόφαση θα έχει δημοσιευθεί.

  Υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφορά κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά θα ισχύσει και για την πρώτη περίοδο του επομένου (2014-2010), το οποίο ξεκινά απ΄ τον Ιανουάριο. «Από εκεί και πέρα η υλοποίηση είναι στην ευθύνη της ελληνικής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κρέτσου.

  Στο επίκεντρο της ατζέντας τέθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων. Ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για «πάρα πολύ μεγάλα βήματα όσον αφορά την απομείωση των προστίμων και την προώθηση των υποδομών, κυρίως στον τομέα των στερεών αποβλήτων». Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, επί τάπητος τέθηκαν θέματα Κτηματολογίου, και υγρών αποβλήτων «όπου έχουμε πάει πάρα πολύ μπροστά, με εξαίρεση λίγες περιφέρειες στην Ανατολική Αττική», όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.

  Η επίτροπος θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

  Στη συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΠΕΝ, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χριστίνα Μπαριτάκη, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ η Ευρωπαία επίτροπος συνοδεύονταν από στελέχη της Επιτροπής και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δείτε επίσης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα