Πεκίνο και Αθήνα σκορπούν ρίγη σε αγορές και οικονομίες

Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το βλέμμα στη νέα υποχώρηση της παραγωγής στην Κίνα, αλλά και στο φάντασμα του Grexit που ενεργοποιείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενόψει Eurogroup 5 Οκτωβρίου και δεν έχει χαθεί από τα μάτια των αγορών παρά τη νέα συμφωνία και την ανανεωμένη κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα νέα δυσμενή στοιχεία για την παραγωγή στην Κίνα εντείνουν τις ανησυχίες για την εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη καθώς η αμερικανική οικονομία πλησιάζει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2006.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές και την οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε το χειρότερο μήνα στην Κίνα από τα βάθη του κραχ το 2008. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 47 μονάδες το Σεπτέμβριο έναντι 47,3 τον Αύγουστο, στη χειρότερη επίδοση εδώ και 78 μήνες.

Σημειώνεται ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα καταγράφει πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν πως οι συνθήκες τον Σεπτέμβριο επιδεινώθηκαν σε κάθε μέτρηση, με τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή τους, τις τιμές τους και τις θέσεις εργασίας με ταχύτερο ρυθμό, καθώς μειώνονταν οι παραγγελίες.

Σύμφωνα με οικονομολόγους της Minsheng Securities, «είναι σχεδόν βέβαιο πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει κάτω του 7% το β’ εξάμηνο του έτους. Για να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη, αναμένουμε πως οι αρμόδιες αρχές θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους με περισσότερα μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο τους επόμενους μήνες».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και οι διακυμάνσεις στις αγορές της χώρας δεν θα αποτρέψουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία υποχρέωσαν σε μεγάλες απώλειες τις τιμές των εμπορευμάτων επιβαρύνοντας περαιτέρω την εικόνα στη Wall Street.

Την ίδια στιγμή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρέθηκαν να γνωρίζουν μεγάλες πιέσεις στον απόηχο του σκανδάλου της γερμανικής Volkswagen.

 

Δείτε επίσης

Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία διέταξε έρευνα στα οχήματα της Volkswagen

H διστακτικότητα των ΗΠΑ στην αύξηση επιτοκίων και η Ελλάδα του χρέους

Σενάρια FT για “κούρεμα” καταθέσεων όπως και στο δημοψήφισμα

Reuters: Γιατί δεν αρκεί η “εκτύπωση” χρήματος από την ΕΚΤ

7 χρόνια από την πτώση της Lehman – Tο κραχ του 21ου αιώνα και η Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ