BIS: Δάνεια “πυραμίδα” από τις γερμανικές τράπεζες στην Ελλάδα

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις μεγαλύτερες πιστώσεις από ότι τράπεζες άλλων χωρών το πρώτο τρίμηνο του 2015, σημειώνεται σε έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αναφέρει η Deutsche Welle.

Οι μεγαλύτερες πιστώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις προέρχονται από γερμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση τριμήνου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι πιστώσεις γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και είναι κατά 1 δισεκατομμύριο χαμηλότερες από ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα. Μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012 τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να επιστρέφουν διστακτικά στην ελληνική αγορά το 2013 και το 2014 και χορήγησαν νέες πιστώσεις, κυρίως, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με την επιστροφή του κλίματος ανησυχίας και αβεβαιότητας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit, οι διεθνείς τράπεζες απέσυραν από την χώρα συνολικά 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή θα αφορά τις τράπεζες. Και αυτό επειδή αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για τράπεζες, κυβέρνηση και θεσμούς ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρουν αναλυτές. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, όπου σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να αναζητηθεί η έξοδος από έναν λαβύρινθο νομικών και τεχνικών θεμάτων που περιπλέκουν το εγχείρημα.

Η μεγάλη φυγή

Μέχρι το Μάρτιο οι βρετανικές τράπεζες είχαν επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και οι ολλανδικές 2 δισ. την μεγαλύτερη μείωση επενδύσεων μέσα σε ένα μόλις χρόνο καταγράφει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε αμερικανικές τράπεζες: από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 2!

Την ίδια στιγμή παρατηρείται άτακτη φυγή γαλλικών και αμερικανικών τραπεζών από Ελλάδα. Τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν παίζουν πλέον σχεδόν κανένα ρόλο στην ελληνική οικονομία, μιας και χορήγησαν πιστώσεις σε ελληνικές εταιρίες πολύ λιγότερες των 2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνουμε ότι μόλις το 2012 οι γαλλικές τράπεζες ήταν ο σημαντικότερος διεθνής πιστωτής ελληνικών εταιριών. Οι δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Credit Agricole διατηρούσαν επί σειρά ετών υποκαταστήματα στην Ελλάδα, τα οποία όμως έχουν στο μεταξύ πουλήσει.

Ανησυχία για τις αναδυόμενες

Στην έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκφράζει την ανησυχία της για τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών. Σε Τουρκία, Κίνα και Βραζιλία η χορήγηση δανείων έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό το πρώτο τρίμηνο του 2015 προειδοποιεί η «Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών» με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου νέος πρόεδρος της BIS αναλαμβάνει για τρία χρόνια ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος διαδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ που συνταξιοδοτείται.

Η BIS, που είναι γνωστή ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών, ανακοίνωσε ότι ο κ. Βάιντμαν θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο την τριετή θητεία του.

Δείτε επίσης:

Φελπς: Γι’ αυτό απέτυχε η ελληνική οικονομία

Βαρουφάκης: Mε παρουσίασαν εξαρχής ως τρελό που θέλει χρήματα από τους Γερμανούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ