Δύσκολη εξίσωση για την χρηματοδότηση «γέφυρα»

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

«Είχαμε πει στον πρωθυπουργό, ότι αν το πρόγραμμα έληγε, τα δεδομένα θα ήταν απελπιστικά δύσκολα», λέει κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το euro working group έχει μπροστά του ένα τιτάνιο εγχείρημα: να βρει χρήματα από το πουθενά για να πληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το ΔΝΤ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στην παγκόσμια κατάταξη πιστωτής και πρέπει να πληρωθεί πρώτο «αν και όταν η Ελλάδα βρει χρήματα».

Το ίδιο μεγάλη προτεραιότητα έχει και η ΕΚΤ, που αν δεν πληρωθεί, δεν θα μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα.

Όσο για την Τράπεζα της Ελλάδας και μόνο το άκουσμα πως το ελληνικό δημόσιο χρεοκόπησε ως προς την κεντρική τράπεζα της χώρας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης.

Η πρόταση Σόιμπλε για πληρωμή στο εσωτερικό με “ομολογίες”, τα περίφημα “IOUs”, είναι επίσης ενδεικτική.

Η Ελλάδα υπέγραψε δύο φορές πως αναλαμβάνει να πληρώσει τους πιστωτές της (η άλλη στις 20 Φεβρουαρίου) και ως εκ τούτου αν κανείς είναι τελείως κυνικός θα μπορούσε να επικαλεστεί το “seniority” των πιστωτών και να ζητήσει από την χώρα να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τιμολόγια, υπερωρίες και εφημερίες, να μην κάνει καμία άλλη πληρωμή προτού ξοφλήσει τα 2 δισ. στο ΔΝΤ και τα 3,5 δισ. στην ΕΚΤ τη Δευτέρα 20 του μήνα. Αυτά συμβαίνουν όταν χρεοκοπεί μια χώρα.

Ευτυχώς στο euro working group, που συνεδριάζει ώρες, δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή. Ούτε κανείς εκεί μέσα είναι τόσο κυνικός, ούτε καν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Η εντολή είναι να βρουν τα λεφτά και ως τώρα τα 19 πρόσωπα που απαρτίζουν το συμβούλιο έχουν βρει 15 λύσεις. Επικρατέστερες τις τελευταίες ώρες ήταν να δοθούν τα κέρδη των SMPs και ΑΝFAS (ελληνικά ομόλογα), να δοθεί ένα δάνειο από τον μηχανισμό EFSM του 2011, ή και διμερή δάνεια από τα ίδια τα κράτη μέλη.

Το τελευταίο δεν είναι εύκολο να γίνει καθώς τα κράτη μέλη δεν έχουν τόσο εύρωστους προϋπολογισμούς και η Γερμανία δεν έχει τόσο καλοπροαίρετη κοινή γνώμη. Τα SMPs δεν φτάνουν και ο EFSM μέχρι στιγμής μπλοκάρεται από την Βρετανία.

Η λύση θα ανακοινωθεί από την τηλεδιάσκεψη του eurogroup μετά την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να πάρει από τον ESM μόνο περί τα 50 δισ. ευρώ, διότι αν όλα πάνε καλά η χώρα θα αρχίσει να χτυπάει την πόρτα των αγορών πολύ πριν το τέλος του προγράμματος με ετήσια, τριετή και πενταετή ομόλογα.

Οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα κερδίζει ακριβώς 8 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω των δανείων του EFSF/ ESM σε επιτόκια και πληρωμές, δηλαδή κερδίζει 4% του ΑΕΠ της – κάτι που ξεπερνά το σχέδιο Μάρσαλ σε όγκο και σωρευτικά αποτελεί πιο μεγάλη αναδιάρθρωση από την μεταπολεμική αναδιάρθρωση του χρέους της Γερμανίας.

Αν συγκρίνει κανείς τον προυπολογισμό του 2008 με αυτόν του 2014 οι δαπάνες για τόκους μόνο είναι 8 δισ. μικρότερες, παρά τον όγκο των δανείων, το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε τότε πρόσβαση στις αγορές και η κρίση δεν την είχε αγγίξει. Τους δε πρώτους 8 μήνες δεν είχε συμβεί ούτε η κατάρρευση της Λήμαν.

Σε σχέση τέλος με την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, αυτή είναι ήδη υπόψιν της ΕΕ και έχει ληφθεί υπόψιν στο νέο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ λέει μέσα «μειώστε το χρέος ή αυξήστε τις πληρωμές». Η ΕΕ επέλεξε το δεύτερο.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Δεν “δραπετεύω” – Τι είπε για τράπεζες και εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Τα λάθη του Βαρουφάκη τα χρεώνομαι εγώ – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ