Financial Times: Ο Λ. Σμάγκι για το “ρίσκο” του δημοψηφίσματος

Στον “κίνδυνο” ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αναφέρεται ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε άρθρο του στους Financial Times.

 «Στο δημοψήφισμα δεν θα διακυβευτεί μόνο το πρόγραμμα βοήθειας αλλά κυρίως, η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» τονίζει, αλλά μπορεί να έχει και «όφελος», διότι όπως σημειώνει «μέσω του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφησυχάσει τα εξτρεμιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία αντιδρούν στην επίτευξη μίας άδικης συμφωνίας».

Πάντως, προειδοποιεί ο Σμάγκι, το δημοψήφισμα ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κίνδυνος διάσπασης είναι ζωντανός.

Άλλωστε, όπως τονίζει εν συνεχεία, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, ο οποίος ήταν ο κύριος παράγοντας άρνησης του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από τον Γ. Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2011, έχει παρέλθει, καθώς θεωρείται μικρός.

Σημείο κλειδί για τον Σμάγκι, συνιστά και ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς αμφότερες οι πλευρές φαίνονται απρόθυμες να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Πάντως, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος αναλυτής, η κωλυσιεργία αυξάνει την αβεβαιότητα και τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανεργία.

«Το δημοψήφισμα είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση, καθώς εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ευρώ, κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα έχει τη νομιμοποίηση για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» αναλύει ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Δείτε επίσης:

Ξεκινά το “μαγείρεμα” της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Σόιμπλε: Ας γίνει η “δουλειά” ακόμα και με δημοψήφισμα

Ο Παπανδρέου εκδικείται τον Σαρκοζί μέσω… twitter – ΦΩΤΟ

Wirtschaftswoche: Grexit, Brexit ή έξοδος και των δύο χωρών;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ