ΤτΕ: Δύο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας

Δύο τράπεζες υπέβαλαν αίτημα για χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επιβεβαίωσε στο “enikonomia” κορυφαίος παράγοντας της Κεντρικής Τράπεζας.

Το αίτημα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως από τον Μάιο του 2014 έως και το Δεκέμβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA είχε μηδενιστεί.

Μάλιστα εκφράζεται η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα όλες οι  τράπεζες θα προσφύγουν στο προσεχές διάστημα στον ELA  λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας. Το αίτημα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ