ΒΙΝΤΕΟ-Τρόικα στον Χαρδούβελη: έχεις mail…

ΒΙΝΤΕΟ-Τρόικα στον Χαρδούβελη: έχεις mail…

Εξηγήσεις στα δημοσιονομικά και πιο «ρητές δεσμεύσεις» ζητούν οι δανειστές με απάντησή τους στο e-mail του υπουργείου Οικονομικών, που έφτασε τα ξημερώματα. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην απάντησή τους, απαιτούν δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, ενώ αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επιστροφής.

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup – Νέες διευκρινήσεις ζητεί η τρόικα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στον αέρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, καθώς μετά από την προσέγγιση που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, οι δύο πλευρές είναι και πάλι οχυρωμένες γύρω από τις θέσεις τους.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε εκτάκτως άλλη μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ελεγκτών και της Αθήνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τη στιγμή που το ΔΝΤ διοχέτευε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως “όλα τα μέτρα, περιλαμβανομένων και των λεγόμενων μέτρων του Ιουνίου πρέπει να ψηφιστούν από τώρα”.

Το ΔΝΤ περισσότερο, αλλά και σιωπηρά συμφωνώντας οι ελεγκτές της ΕΕ θεωρούν ότι για το δημοσιονομικό κενό πρέπει να υπάρχει σαφής οδικός χάρτης κάλυψής του και στην χειρότερη περίπτωση να θεωρηθεί πως δημιουργείται ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι – που βεβαίως οι ίδιοι θεωρούν αναπόφευκτο ότι θα χρησιμοποιηθεί.

Οι εταίροι δεν συμφωνούν ούτε με τις ελληνικές εκτιμήσεις για την απόδοση πολλών από τους φόρους, ούτε στην εισπραξιμότητα ορισμένων μέτρων, αλλά ούτε και στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2015. Το 2,9% σε περιβάλλον ύφεσης στην ευρωζώνη φαντάζει ανεδαφικό. Από εκεί προκύπτουν και οι περισσότερες διαφωνίες.

Παρόμοια είναι και η στάση των ελεγκτών στα διαρθρωτικά, θεωρώντας ότι πολλές από τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση σε καυτά θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά, κόκκινα δάνεια) είναι “νερωμένες” και επιθυμεί σαφέστερες δεσμεύσεις. Η πλευρά της ΕΕ μάλιστα συχνά-πυκνά προτάσσει και τις διαθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων “οι οποίες ξέρουν τις ελληνικές μεθοδεύσεις και θέλουν καθαρές λύσεις που να αποδεικνύουν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης ενόψει νέου πακέτου χρηματοδότησης”.

Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα ψήφισης όλων των μέτρων του πακέτου και κλείσει “δύο – τρία κενά που μένουν”, η τρόικα θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα ακόμα και το Σαββατοκύριακο, κάτι που θα διευκόλυνε πολύ το κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το Eurogroup από την πλευρά του είναι διατεθειμένο να σφυρίξει την παράταση του παρόντος προγράμματος για όσο καιρό χρειαστεί για να επιτευχθεί μια συμφωνία, ή ώσπου να εφαρμοστεί και να νομοθετηθεί η συμφωνία που ενδεχομένως να υπάρξει το Σαββατοκύριακο. Για την επόμενη μέρα υπάρχει ήδη απόφαση για υπαγωγή στο ECCL του μηχανισμού στήριξης.

Δείτε το βίντεο:

ΒΙΝΤΕΟ-Αυτά είναι τα μέτρα που έστειλε η τρόικα με e-mail

Πιο ρητές δεσμεύσεις και διευκρινίσεις στα δημοσιονομικά ζητά η τρόικα με απαντητικό e-mail στο υπουργείο Οικονομικών, που έφτασε τα ξημερώματα.

Τα μέτρα που ασκείται πίεση να εφαρμοστούν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, να επαναξιολογηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΔΝΤ πιέζει για τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς-συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, παραμένει στα 1.500 ευρώ το όριο ακατάσχετο λογαριασμού, πάγωμα συντάξεων έως το 2017, αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης, θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά, καθώς και κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη, σε εφαρμογή σταδιακά από το 2019.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Η Ελλάδα στην γωνία μέχρι να τα βρουν ΕΕ και ΔΝΤ

Η διαφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ κρατά ακόμη την τρόικα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα έφερνε μια πρόοδο στο θέμα του μετασχηματισμού του ελληνικού προγράμματος έστω και μέσα στοθυς πρωτους μήνες του 2014.

 Στις κατ ιδίαν διαπραγματεύσεις τους με τα στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής οι τενχοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν – ακόμη και μετά την πρόταση του ΥΠΟΙΚ- να συνεχίσουν το διάλογο από μακριά αφού θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά «οφείλει να κάνει περισσότερα» . Η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης που έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο οικονομικών δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολύ μεγάλη απόσταση το 1,5 δισ. ευρώ

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν χθες, ότι τα στελέχη του ΔΝΤ , θεωρούν πολύ μεγάλη την απόσταση του 1,5 δις που χωρίζει τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών από αυτές της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Τούτο την στιγμή που εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους τόσο για την φύση όσο και για την απόδοση των μέτρων της ελληνικής πρότασης . Παράδειγμα , στο ασφαλιστικό ζητούν άμεση εφαρμογή της αύξησης του μέσου όρους ηλικίας συνταξιοδότησης

 Διάβασαν επίσης με ελαφρύ μειδίαμα μέτρα όπως η λοταρία για το ΦΠΑ την στιγμή που η ελληνική πλευρά επιμένει στην διατήρηση των εξαιρέσεων του υπομειωμένου συντελεστή του 6,5% και για τα νησιά αλλά και ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης (π.χ.φάρμακα τρόφιμα).

Πολιτική η προσέγγιση της Κομισιόν

Από την άλλη μεριά η Commission έχει μια πιο πολιτική προσέγγιση στο θέμα. Θα επιβάλλει την εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να ελέγξει όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια. Έτσι θέλει άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων αφού ο Γκίκας Χαρδούβελης ικανοποιούσε μερικώς το βασικό αίτημα της Commission. Στην πρόταση του άφηνε παράθυρο για παρεμβάσεις στην υλοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων έστω και αν ξεκαθάριζε ότι δεν θα αλλάξει τον σχετικό νόμο.

Επιπλέον, κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει την επάνοδο του ελληνικού θέματος με την ένταση που είχε το 2010 και του 2012 . Ειδικά τώρα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ομολογούν πως οι οικονομικές συνθήκες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μοιάζουν με αυτές του 2008. Σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα η Επιτροπή θεωρεί ότι ακόμη και αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη μέρα και ευεργετηθεί από την Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένης Εποπτείας θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μνημόνιο 3 αν…

Αν η Ελλάδα επιμένει να μην προχωρά τις επώδυνες αλλαγές που της επιβάλλονται μπορεί εύκολα η προληπτική πιστωτική γραμμή να μετατραπεί σε ένα μνημόνιο 3 . Πηγές από τις Βρυξέλλες θύμιζαν με νόημα ότι η πιστωτική γραμμή θα ήταν το «δίκτυ ασφαλείας» της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές . Στην παρούσα φάση όμως τα επιτόκια του 10ετούς που βρίσκεται σταθερά πάνω από το 8% καθιστά απαγορευτική για την χώρα μας κάθε σκέψη για έκδοση ομολόγων.

ΒΙΝΤΕΟ-Βούλτεψη: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του e-mail

Στο περιεχόμενο του απαντητικού e-mail των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.

«Ποιος το διάβασε το e-mail αυτό και τα ξέρει όλα τόσο καλά κιόλας;» αναρωτήθηκε η κα. Βούλτεψη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Δεν είδε στον ύπνο του κανένας το e-mail της τρόικας, είναι πάρα πολύ νωρίς, για να είναι τόσο πολύ ενημερωμένοι».

Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, η ανταλλαγή e-mail ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. «E-mail υπάρχουν πολλά, υπάρχει διαρκής επικοινωνία και το έχω πει πολλές φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Βούλτεψη.

Και συνέχισε: «Οταν ένα e-mail φτάνει ξημερώματα και δεν έχει πάει να το ανοίξει ούτε ο υπουργός και κάποιοι ξέρουν το περιεχόμενό του, νομίζω ότι τότε πολύ σωστά έστειλε το μήνυμα χθες ο Πρωθυπουργός και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Μεταξύ άλλων, η κ. Βούλτεψη δήλωσε ότι η τρόικα θα κάνει τη συμφωνία, γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Παπαδημούλης: Μετά το μέιλ, θα έλθει και η τρόικα

Παράταση του μνημονίου υπό άλλο όνομα και νέα μέτρα προβλέπει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μετά το mail της τρόικας που άναψε «φωτιές» στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Μετά το μέιλ, θα έλθει και η τρόικα. Νέα μέτρα, παράταση και νέο Μνημόνιο, με ΔΝΤ κι άλλο όνομα. Η διαφορά τους είναι, ότι η τρόικα δεν έχει εκλογές», αναφέρει στο «τιτίβισμά» του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το tweet του κ. Παπαδημούλη:

ΒΙΝΤΕΟ-Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητάει οριζόντια μείωση των συντάξεων

Οριζόντια μείωση των συντάξεων ζητάει η τρόικα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι πρόκειται για 22 μέτρα από τα οποία έχουμε αποδεχθεί τα πέντε. «Το πιο σκληρό είναι η οριζόντια μείωση των συντάξεων, που έρχεται, αν αποδεχθούμε αυτά τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες αφορούν τους νέους συνταξιούχους, που, αν τις εφαρμόζαμε, αλλά δεν τις εφαρμόζουμε, θα είχαμε μειώσεις της τάξεως κατά μέσο όρο 20%».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΒΙΝΤΕΟ-Πρωτόπαπας: Το ΔΝΤ τα έχει μαζί μου και με τον κ. Χαρδούβελη

Την δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Παρίσι, από την στάση του Γκίκα Χαρδούβελη και την δική του, αποκάλυψε ο Χρήστος Πρωτόπαπας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Πιθανόν επειδή του προβάλλαμε ισχυρές αντιστάσεις. Όταν κάποιος κύριος, εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού, δεν καταλαβαίνει τι έχει γίνει στην χώρα αυτά τα χρόνια και λέει ‘δεν με ενδιαφέρει η κοινωνία, δεν με ενδιαφέρει η οικονομία, δεν με ενδιαφέρει τίποτα, με ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα’, θα προβάλλω αντίσταση και ισχυρή αντίσταση», είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Σαμαράς: Δεν πρόκειται να δεχθώ τις παράλογες πιέσεις της τρόικας

Παράλογες χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της τρόικας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να τις δεχθεί.

“Τώρα στη διαπραγμάτευση έχουν τεθεί διάφοροι όροι, μείωση εισοδημάτων και αύξηση φόρων.  Τις απαιτήσεις αυτές τις απορρίψαμε. Για τρίτη χρονιά οι δανειστές επιμένουν πως θα έχουμε δημοσιονομικό κενό. Δύο χρόνια (2013 -2014) διαψεύστηκαν και μας ζητούσαν και τότε νέα μέτρα. Αν τα είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα που μας ζητούσαν σήμερα δεν θα βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Για τρίτη χρονιά μας ζητούν να πάρουμε νέα μέτρα. Η πίεση είναι μεγαλύτερη καθώς είναι η τελευταία αξιολόγηση. Τους είπαμε πως αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα” είπε ο κ. Σαμαράς.   

“Το να αναθεωρήσεις τις 100 δόσεις, το να αυξήσεις τον ΦΠΑ στα φάρμακα ή να μειώσεις συντάξεις θα ήταν μήνυμα καταστροφής για την ελληνική κοινωνία.  Εκεί βρισκόμαστε τώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο.  Για αυτό ασκούνται μεγάλες πιέσεις γιατί ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο άλμα μπροστά” τόνισε.  

“Η Ελλάδα έκανε ήδη απίστευτα πολλά, ακόμα και για παλαιότερους επικριτές της. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν κάναμε αρκετά. Αυτές τις επιτυχίες που επετεύχθησαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αφήσω κανένα να τις «τορπιλίσει» ούτε να τις υποβαθμίσει και αυτό το λέω και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.” ανέφερε. 

“Είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία με την τρόικα, η οποία μπορεί να υπάρξει αν πράγματι θέλουμε όλοι την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Αλλά παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχθεί. Εγώ δεν μπορώ να τις δεχθώ. Είμαστε στο τέλος του 2014. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φερόταν 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

“Βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τη νέα συμφωνία για την επόμενη μέρα που θα μας επιτρεψει εφόσον υπάρξουν και ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος μας να προγραμματίσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών” είπε ο Πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι είναι βιώσιμο, προσθέτοντας όμως πως διεκδικείται η περαιτέρω βελτίωσή του.

“Όταν κάποιοι ισχυρίζονται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο στέλνουν μήνυμα στις αγορές, μην δανείζετε την Ελλάδα. Για ένα λόγο το κάνουν γιατί πολιτικά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μνημόνιο. Πολιτικά δεν υπάρχουν χωρίς μνημόνιο” υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δανειστών

Σαμαράς:Δεν πρόκειται να δεχθώ τις παράλογες πιέσεις της τρόικας

ΒΙΝΤΕΟ-Νίκος Χατζηνικολάου:Η τρόικα θέλει να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη μας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ