1ο Συνέδριο Real Estate από το Real Group – «Αειφορία στο Real Estate: Ανάκαμψη της οικοδομής με πράσινες επενδύσεις»

Για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα πολλαπλά οφέλη μίλησαν εκπρόσωποι της αγοράς.

των Δήμητρας Πανανού & Θάνου Μωριάτη

Στο πάνελ συμμετείχαν: Ιωάννης Ξανθόπουλος Chair Advisory Board RICS Greece, Δημήτρης Καψιμάλης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων, Μανώλης Μπαλτάς Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN Consultants, Δημήτρης Δημητρίου Α΄Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ. Στον συντονισμό της συζήτησης η Βάσω Αγγελέτου.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Ιωάννης Ξανθόπουλος μίλησε για την ευημερία που προσφέρουν στην κοινωνία τα ακίνητα αλλά και την ανάγκη για διαμόρφωση πλαισίου. «Ένα σημαντικό πράγμα που έχει να κάνει με την ευημερία των ανθρώπων είναι τα ακίνητα. To urban envieroment είναι μία ατζέντα πολύ σημαντική. Σε μία κινούμενη άμμο που είναι όλες αυτές οι εισερχόμενες αλλαγές πρέπει να δούμε και να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα. Πρέπει το εγχώριο περιβάλλον και προϊόν μας να φτιαχτεί με όρους αειφορίας. Να υπάρχει σχέδιο, το οποίο φοβάμαι δεν υπάρχει. Να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας έτσι ώστε να ξέρουμε προς τα που θα πάμε σαν κοινωνία. Αλλιώς θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε προς τα που θα πάνε οι αξίες» σημείωσε.

Στην συνέχεια ο Μανώλης Μπαλτάς επεσήμανε την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την ύπαρξη χρήσης γης στην Ελλάδα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να προσέξουμε το περιβάλλον. Υπάρχει ένας μύθος ότι δεν υπάρχει χρήση γης στην Ελλάδα. Εμείς αυτόν θέλουμε να τον σπάσουμε. Τα Οινόφυτα, το Καλοχώρι, η Μάνδρα είναι παραδείγματα. Υπάρχει ζήτημα ορθής χωροθέτησης. Μιλάμε για ευφορία του real estate στην εφοδιαστική αλυσίδα, και πρέπει να βρούμε πως θα κάνουμε αυτή την ευφορία αειφορία» τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημητρίου επεσήμανε «Από τις 70 περίπου άτυπες μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα μόνο 2 ή 3 μπορούν να γίνουν επίσημα βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτή την στιγμή με τον νέο νόμο και κάνουμε προσπάθεια να αλλάξει αυτό. Η επιχειρηματικότητα στην Αθήνα και την Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από το νέο trend της αειφορίας στα ακίνητα. Η Ελλάδα έχει εταιρείες που δίνουν προϊόντα αειφορίας σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως μονωτικά υλικά, θερμοπροσόψεις, αλουμίνια, τζάμια. Γενικά ότι προσφέρει στο κτίριο ενεργειακή αναβάθμιση συνήθως προσφέρεται στην Ελλάδα. Αυτό για εμάς σαν ΕΒΕΑ είναι πολύ μεγάλο όφελος. Η αναβάθμιση των επιχειρήσεων οι οποίες επενδύουν στην Ελλάδα, δε θα επένδυαν στην Ελλάδα εάν οι χώροι τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αειφορίας. Τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται βοηθούν την επιχειρηματικότητα αλλιώς δε θα ερχόντουσαν οι εταιρείες αυτές στην Ελλάδα. Οι ξένοι που έρχονται βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τις εταιρείες τους».

Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου είναι η Prodea Investments, αργυροί χορηγοί η Eurolife FFH και η R.E.D.S. (Εταιρεία του Ομίλου Ελλάκτωρ). Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: Alpha Wood Group, Europa, ΔΕΗ, Premia, BriQ, Dimand, Hellenic Public Properties, ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και Revithis & Partners.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ